Najaarsbijeenkomst Puttens Historisch Genootschap

Foto: Redactie

Het Puttens Historisch Genootschap houdt op donderdag 23 november haar jaarlijkse najaarsbijeenkomst. Op de agenda staat, naast de vaste onderwerpen, de lezing/presentatie ‘In de ban van Maarten Luther’ door de heer Lammert Postma uit Harderwijk centraal.

Ook het Puttens Historisch Genootschap wil aandacht schenken aan het jaar van de Lutherherdenkingen (2017). Zij hebben in de heer Lammert Postma een deskundige gevonden die onder de genoemde titel zal vertellen over de Reformatie in de zestiende eeuw op de Veluwe. De nadruk ligt hierbij op onze omgeving.

In 1890 schreef C. Hille Ris Lambers in zijn proefschrift: “Wat het platteland der Veluwe betreft kan ik niets merkwaardigs meedelen, vermoedelijk (men denke aan wat ik reeds over den onontwikkelden toestand der Veluwenaars heb gezegd) vond de hervorming weinig ingang.” Wat de zin tussen haakjes betreft, eerder had de schrijver al gemeld dat na de invoering van het Christendom de aard van de Veluwenaars “ruw en woest” bleef. Hoe dat te rijmen valt met het optreden van de Garderense pastoor Jan Gerritsz. Versteghe (Joannes Anastasius Veluanus) is dan wel een vraag. Overigens beperkt ook G. Morsink zich, net als Hille Ris Lambers, in zijn proefschrift over de pastoor van Garderen uit 1986 tot de steden Harderwijk, Hattem, Elburg en Arnhem als het over de situatie op de Veluwe gaat.

De najaarsbijeenkomst vindt plaatst in het Zalen- en Congrescentrum De Aker aan het Fontanusplein 2 en begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur en de toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom.