Barbara Anthonissen geeft demonstratie Hex Signs

Foto: Eigen foto

Tijdens het nieuwe kunst en cultuur evenement ‘Fratsen’ wordt er ook een demonstratie ‘Hex Signs’ gegeven. In de etalage van de Stoffen en Babystudio aan de Klaas Bosstraat 14 zijn deze geschilderde Hex Signs nu al te zien. Deze zijn gemaakt door Barbara Anthonissen op producten uit deze winkel.

“Hex Signs zijn geometrische ontwerpen van bijna 200 jaar oud, die in Pennsylvania direct aan de zijkanten of gevels van schuren worden geschilderd. Het bijzondere is dat de geometrische patronen van quilts gezien kunnen worden in de patronen van veel hex-tekens”, legt Riek van Beek, eigenaar van de Stoffen en Babystudio uit. “De ontwerpen bestaan meestal uit een ster met 5, 6, 7, 8, 9, 12 of 16 punten,Elke ster heeft een speciale betekenis. De 5-punt ster moet geluk brengen, de 6-punt ster heeft oorsprong in de Ster van David. De 8-punt ster wordt geassocieerd met huwelijk en vruchtbaarheid, die zich ook uitbreidt naar de boerderij en de gewassen. De 12-punt ster vertegenwoordigt de 12 apostelen en de 16-punt ster vertegenwoordigt welvaart.”

Van Beek vervolgt: “Veel nieuwere elementen zoals harten, vogels, tulpen, vlinders en rozetten die op schuren te zien zijn worden ook vaak aangetroffen op uitgebreide geborduurde en verfraaide geboorte, doop en huwelijks certificaten. Ook het gebruik van kleuren hebben een betekenis.”

Tijdens het cultuurevenement ‘Fratsen’ wat morgen (zaterdag 29 juli) wordt gehouden is kunstenares Barbara Anthonissen van 10.00 tot 16.00 uur aanwezig bij de Stoffen en Babystudio. Zij demonstreert hier het schilderen van symbolen met deze tekens en geeft tekst en uitleg over de geschiedenis van de Hex Signs. Kijk voor meer informatie op de website www.stoffen-babystudio.nl.