Winnaars kleurwedstrijd ontvingen hun prijs in eigen klas

De Gabrielschool Bijstergoed werd vanmiddag (26 juni) bezocht door schrijver Thijmen Gijsbertsen en Patricia Bongers van Bruna Putten. De Bruna had een kleurwedstrijd onder de Puttense basisscholen gehouden en omdat Levi van ‘de Zebra’s’ (groep 4) een van de prijswinnaars was ontving hij uit handen van de schrijver zelf een gesigneerd exemplaar van ‘Een bofkont in Pechstad’.

Thijmen beantwoordde vragen, las voor uit eigen werk en signeerde het boek speciaal voor Levi. Omdat de school het een bijzonder moment vond waren ook twee andere groepen ‘de olifanten’ en ‘de giraffen’ bij de prijsuitreiking aanwezig. Een jongetje riep bij binnenkomst verbaasd: ‘Ik dacht dat een schrijver grijze haren had.” Toen alle kinderen een plekje hadden gevonden vertelde Thijmen: “We hebben een ontzettende stapel kleurplaten gekregen. Maar die van Levi vonden we erg mooi. Hij heeft een prachtige lucht gemaakt en hij heeft een schaduw in de vuurtoren verwerkt. Ik ga iets voor Levi in het boek schrijven en dan lees ik een stukje voor. Misschien hebben jullie nog wel wat vragen voor mij.” Waarop een van de leerlingen roept: ‘Dan gaan we een feestje bouwen.” Thijmen reageert: ‘Doe dat maar als ik weg ben.”

Na het voorlezen waren er diverse vragen. De kinderen wilden alles van Thijmen weten, zoals lengte, leeftijd en of hij dit boek zelf geschreven had. Na alles te hebben beantwoord vroeg Thijmen of de leerlingen weten hoe een boek tot stand komt. Een meisje weet het: ‘Je begint een verhaal te typen, stuurt het naar een tekenaar en daarna naar een bedrijf die er een kaft omheen doet.” Thijmen vindt dit al erg goed bedacht maar verduidelijkt nog: “Zo’n bedrijf heet een uitgeverij. Zij gaan er, net als de juf, met een rode pen doorheen en corrigeren het een en ander. Daarna mocht illustrator Marja Meijer het boek lezen en er tekeningen bij maken en als dat allemaal af is dan wordt het boek bij een drukkerij gedrukt. Het boek is eerst tweeduizend keer gedrukt maar nu is er al een tweede druk van vijftienhonderd exemplaren in de maak.”

Op de vraag of Thijmen wel eens pech heeft antwoord hij: “Natuurlijk wel. Ik heb nog nooit de loterij gewonnen. Maar ik weet niet of dat echt pech is.” Een leerling wilde weten hoe Thijmen op het idee van dit boek is gekomen. “Ik heb een soort luikje in mijn hoofd en als ik ga schrijven dan komt daar een verhaal uit. Het gaat een beetje vanzelf. Een jongen wil weten of hij al met een nieuw boek bezig is. Thijmen geeft aan dat hij al met iets begonnen is, maar dat hij daar nog niet te veel over kan zeggen.

De overige prijswinnaars van de kleurwedstrijd waren Rozebelle uit groep 5/6 van De Schovenhorst, Maurice uit groep 5a van De Schuilplaats en Silja uit groep 6 van De Wegwijzer. Alle winnaars werden vandaag bezocht in de klas en kregen hun prijs uitgereikt. Patricia Bongers had ook nog cadeaubonnen voor de scholen meegenomen om hen te bedanken voor hun medewerking aan de kleurwedstrijd.