Zes Puttenaren opgenomen in het ziekenhuis en drieëntwintig geregistreerde besmettingen in ons dorp

Foto: Archief

Burgemeester Lambooij schreef een raadsinformatiebrief om een ieder op de hoogte te houden over de impact van de uitbraak van het coronavirus. Hierin is onder andere te lezen dat er zes Puttenaren in het ziekenhuis zijn opgenomen en dat er, op basis van de gegevens van het RIVM, nu sprake is van drieëntwintig geregistreerde besmettingen in onze gemeente.

Hij schrijft verder: “Ook in onze gemeente is het drukker op straat en in het centrum. Tevens zijn er aanzienlijk meer wandelaars en fietsers in het buitengebied. Om één en ander in goede banen te leiden zijn wij in overleg met de WCP en de lokale horeca. Samen werken wij aan een plan van aanpak. Onze boa’s hebben tot nu ongeveer vijfendertig keer een proces verbaal uitgeschreven gerelateerd aan de coronacrisis. Ook is een aantal jongeren doorverwezen naar bureau Halt vanwege misdragingen in het buitengebied. De boa’s hebben in de afgelopen week ook meerdere campings en parken bezocht. De ondernemers houden zich goed aan de afspraken, maar hebben wel de nodige vragen.  Om die reden zijn de recreatieondernemers op woensdag 13 mei per brief nader geïnformeerd over consequenties van de actuele noodverordening voor de bedrijfsvoering. Ik stel vast dat onze ondernemers onverminderd een adequaat deurbeleid voeren. In zijn algemeenheid houden de mensen in Putten zich goed aan de 1,5 meter norm. Dat waardeer ik en ik roep ondernemers en inwoners op dat vooral ook vol te houden. In de afgelopen tijd gaven onze inwoners en ondernemers er blijk van naar elkaar om te kijken. Dit onder andere door de plaatsing van een ‘bezoekcontainer’ nabij woonzorgcentrum De Schauw, een betekenisvol burgerinitiatief. Dank voor alle inzet!”

Lambooij vervolgt: “De verruimingen, zoals afgekondigd op woensdag 6 mei, roepen bij onze inwoners, ondernemers en verenigingen vragen op. Dat leidt tot de nodige vragen aan de gemeente met betrekking tot wat is toegestaan en wanneer. Veelal beschikken wij echter niet over meer informatie. Daarom vragen we inwoners, ondernemers en verenigingen nadrukkelijk om zelf over oplossingen na te denken met inachtneming van de landelijke richtlijnen. Waar mogelijk wordt met er meegedacht.”

“De uitbraak van het coronavirus heeft ook in Putten grote economische impact. Op dit moment hebben wij nagenoeg alle aanvragen om ondersteuning afgehandeld. Er bereiken ons echter nog steeds nieuwe aanvragen.  Zoals aangegeven roepen de aangekondigde verruimingen de nodige vragen op. Dat geldt in het bijzonder voor de openstelling van de restaurants en cafés (voor maximaal dertig personen). Ook een eventuele vergroting van terrassen kwam nadrukkelijk aan de orde. Met het bestuur van de WCP is gesproken over het ‘anderhalvemeter-proof’ maken van de winkelstraten. Ik heb zowel met de horeca als de WCP in overweging gegeven om samen met één breed gedragen plan te komen. Aan dit plan wordt inmiddels in nauw overleg met medewerkers van de gemeente gewerkt. Ik hoop u hierover in de volgende raadsinformatiebrief nader te kunnen informeren”, aldus Lambooij.

“De scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, en de kinderopvang zijn afgelopen maandag weer gestart. Vanzelfsprekend waren er hier en daar wat opstartproblemen, maar het totaalbeeld is positief. Wel roep ik ouders op om de kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen. Op die wijze wordt drukte bij de scholen voorkomen. Vanzelfsprekend worden de ontwikkelingen op dit vlak gevolgd en is er zo nodig overleg met de scholen over eventuele aanvullende maatregelen op lokaal niveau.”

“De kernboodschap van het kabinet is dat er meer kan, maar dat drukte moet worden vermeden én dat een ieder de maatregelen moet naleven. Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen op lokaal niveau. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau en tot slot op landelijk niveau. Het toestaan van groepen verloopt van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden de details verder uitgewerkt. Voor verdere informatie over het maatregelenpakket verwijs ik u naar onze website www.putten.nl/coronavirus.”