Column van Jan van den Brink (SGP): Zorg heeft een prijs

Foto: Archief

Het is nog niet zo gemakkelijk om positieve dingen te benoemen over de coronacrisis. Ze zijn er wel. Ineens beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de zorg die in ons land geleverd wordt. En we realiseren ons dat werkers in de zorg wel eens meer waardering verdienen. Ook financieel. Zorg heeft een prijs.

Evenals ander gemeenten werd Putten enkele jaren geleden geconfronteerd met financiële tekorten in de zorg. Mijn partij, de SGP, heeft altijd gezegd: ‘We korten niet op zorg, maar we proberen een euro zorggeld efficiënter te besteden’. Dat dat geen wollige politieke taal is zal ik met een voorbeeld duidelijk maken. Een onderdeel van de zorgtaken is de zogenaamde huishoudelijke hulp. Die wordt geboden als dat om gezondheidsredenen niet meer zelf gedaan kan worden. Het aantal uren dat huishoudelijke hulp wordt verstrekt wordt per geval bekeken (indicatie) en vastgesteld aan de hand van (landelijke) normen. Na 15 jaar zijn vorig jaar die normen geactualiseerd: voor veel werkzaamheden blijken minder uren nodig te zijn. Dat is ook wel logisch. We maken ook in de huishouding steeds meer gebruik van (elektrische) apparaten, de woningen zijn kwalitatief beter en ouderen wonen kleiner dan in het verleden. De tijd dat ‘moeder de vrouw’ een dagtaak had aan de huishouding ligt ook al lang achter ons.

In Putten hebben we er met elkaar voor gekozen met deze nieuwe normen te gaan werken. Dat betekent wel dat waar het kan er minder uren worden toegekend dan voorheen het geval zou zijn. Daarom kiest de SGP (en de andere partijen) voor een overgangstermijn. We zijn het nog niet helemaal eens over hoe lang dat zou moeten zijn. Ik vind dat bij het (opnieuw) vaststellen van een indicatie een goed moment. Eens kijken of ik het eens kan worden met mijn collega’s. Het gaat er tenslotte om dat de huishouding goed gedaan kan worden. Niet minder. Ook niet meer, dan wordt de zorg onbetaalbaar. Ook een zorgeuro kun je maar 1 keer uitgeven.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Jan van den Brink, fractievoorzitter van de SGP. Reageren? Stuur een email naar [email protected].