CDA wil snelle aanpak woningnood in Gelderland

Foto: Pixabay

Het CDA Gelderland maakt zich grote zorgen over de woningnood in Gelderland. Voor starters, gezinnen en ouderen is het zeer lastig om een huis te vinden. Met alle gevolgen van dien.

Deze week lanceerden CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma samen met Rob Jetten van D66 een plan voor een grote nieuwe woonwijk in Almere van 25.000 woningen en daarbij een nieuwe metroverbinding naar Amsterdam. In de Telegraaf stond op 18 februari een oproep van Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), om geen dag meer te verliezen en ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Projectontwikkelaars (Neprom) roept op om snel extra weilanden aan te wijzen voor de bouw van nieuwe woningen. Ook hier gaat het om enorme aantallen woningen die de komende jaren gebouwd moeten worden. Tot 2030 zou het om een miljoen woningen gaan, waarbij ongeveer de helft via uitbreiding in weilanden. Ook Bouwend Nederland geeft aan dat de woningbouw stagneert en dat er veel behoefte is aan nieuwe woningbouwlocaties, zeker ook in Gelderland.

Het CDA constateert dat er in Nederland grootschalige woningbouw nodig is op nieuwe uitbreidingslocaties. Statenlid Bea Schouten geeft aan: “De plannen vliegen ons om de oren en de wensen zijn groot. Wij maken ons zorgen over de woningnood in Gelderland en vinden dat er nu snel actie ondernomen moet worden.”

Het College van Gedeputeerde Staten is bezig met het actieplan ‘wonen’, wat naar verwachting in maart zal komen. Vooruitlopend daarop stelt de fractie enkele schriftelijke vragen. Zo wil de Gelderse fractie weten of er in Gelderland een grote behoefte is aan nieuwe woningen en of Gedeputeerde Staten voorziet dat er ook in Gelderland grootschalige uitbreidingslocaties nodig zijn. Daarnaast wil de fractie weten of er signalen zijn dat gemeenten in Gelderland ook grootschalige woningbouwlocaties willen gaan realiseren en of grootschalige woningbouw locaties überhaupt mogelijk zijn vanwege de aanwezige (natuur-)waarden in de provincie. Verder wil de fractie nog weten hoe Gedeputeerde Staten de Gelderse gemeenten die grootschalige locaties willen ontwikkelen gaat faciliteren en of het bereid is te overleggen met gemeenten waar grootschalige locaties zouden kunnen.