Is de gemeente, buiten kantooruren, goed bereikbaar?

Foto: Archief

Gemeentebelangen vindt dat de gemeente altijd bereikbaar moet zijn als er een incident op de openbare weg heeft plaatsgevonden. Gisteren (zondag 23 februari) kwam Hoogendijk van Gemeentebelangen tot de ontdekking dat dit niet altijd het geval is en heeft hierover vragen aan het college gesteld.

Hoogendijk legt uit: “Als raadslid ben je 24/7 aanspreekbaar, maar gisteren bleek dat ons college en de ambtelijke organisatie dat dus niet is. Gistermorgen belde een verontruste burger aan mijn deur. Hij had wateroverlast dat afkomstig was van de openbare weg. De bewoner was in paniek, want het regenwater stroomde zo zijn erf op en het was een modderige bende. De brandweer en politie komen niet en de gemeente was niet bereikbaar. Ik heb altijd gedacht dat de gemeente bij dit soort incidenten binnen de openbare ruimte toch wel bereikbaar zou zijn. In Putten niet, maar in de omliggende gemeenten dus wel. Meteen maar collegevragen hierover ingediend.”

Hoogendijk vervolgt: “Tijdens kantooruren kunnen burgers contact opnemen (telefoon, email, app) met de gemeente voor incidenten op straat, binnen de openbare ruimte, voor bijvoorbeeld beschadiging van het wegdek, loszittende riool deksels, rondzwervend vuil (zwerfvuil), kapotte verkeerslichten, overhangende takken op gemeentegrond, kapot straatmeubilair, scheve verkeers- en straatnaamborden, kapotte paaltjes en dergelijke, schade aan speeltoestellen, problemen met de riolering en milieuklachten (geluid, geur, lucht, bodem en externe veiligheid). Gemeentebelangen vindt dat als er een incident op de openbare weg heeft plaatsgevonden de gemeente hiervoor tenminste bereikbaar moet zijn.”

“Daarom willen wij van het college weten of zij ook van mening is dat telefonische bereikbaarheid van de gemeente voor incidenten buiten kantooruren gewenst is, welke mogelijkheden er zijn om incidenten aan de gemeente te melden en of er mogelijkheden zijn om, buiten kantooruren, de incidenten die gemeld zijn ook meteen op te pakken.”