In de Duitse deelstaat Brandenburg is mond-en-klauwzeer (MKZ) vastgesteld bij waterbuffels. Hoewel de ziekte nog niet in Nederland is aangetroffen, neemt de overheid geen enkel risico.
De afgelopen anderhalve maand zijn ruim 3.600 vleeskalveren uit Brandenburg via verzamelcentra in Duitsland naar Nederland vervoerd. Deze dieren zijn verspreid over 125 bedrijven in Nederland.
Gelderland herbergt de helft van alle Nederlandse kalveren, waarvan ongeveer de helft in Gelderland. Putten speelt een belangrijke rol als centrum voor vleeskalveren in de regio.
Minister Femke Wiersma heeft een landelijk afvoerverbod van vleeskalveren ingesteld uit voorzorg. Transport van kalveren is enkel toegestaan naar de slachterij. Bezoekers worden tijdelijk niet toegelaten in de stallen om mogelijke verspreiding te voorkomen. Bloedonderzoek wordt uitgevoerd bij alle betrokken bedrijven om de aanwezigheid van MKZ uit te sluiten.
MKZ is een zeer besmettelijke virusziekte die runderen, varkens, schapen en geiten treft. Hoewel niet gevaarlijk voor mensen, kan het virus economische schade veroorzaken door snelle verspreiding. De huidige situatie doet denken aan de MKZ-uitbraak in 2001 in Nederland, waar strenge maatregelen werden getroffen na besmetting van meerdere bedrijven. De sector hoopt een herhaling van dat scenario te voorkomen.