Op 20 januari 2025 zal historicus Evert de Graaf een lezing geven over de cruciale rol die vrouwen speelden in het verzet tijdens de oorlogsjaren in Nederland, met specifieke focus op Putten.
In een tijd waarin velen dachten dat verzetswerk niets voor vrouwen was, bleken vrouwen juist een essentiële rol te hebben gespeeld. In de verzuilde Nederlandse samenleving van die tijd namen vrouwen een tweede-rangpositie in, maar toch meldden zij zich aan voor het verzet na de nederlaag van de Duitsers bij Stalingrad in 1943.
De verzetsvrouwen in Putten, zoals Aartjen Simon, Janny en Henny Tijssen, Connie Heijmans en jkvr. Cockie van Geen, verrichtten moedig werk. Ze hielpen Joden en onderduikers, zorgden voor voedsel, vervalsten persoonsbewijzen, en fungeerden als koeriersters. Hun taak was essentieel voor de communicatie tussen verzetsgroepen op de Noordwest-Veluwe.
Bij een mislukte aanslag bij de Oldenallerbrug in 1944 waren sommigen van hen indirect betrokken. Helaas werden bijna alle koeriersters aan het einde van de oorlog gearresteerd en gruwelijk gemarteld door de SD.
Als eerbetoon aan deze dappere vrouwen werden er recent straatnamen in Putten naar hen vernoemd. De lezing van Evert de Graaf zal deze ongelofelijke verhalen nader belichten.
Datum: 20 januari 2025
Locatie: 'De Aker', inloop om 19:30 uur, aanvang om 20:00 uur
Toegangsprijs: 5 euro