Sport Federatie wil, na jaren van pappen en nathouden, praten over goed beleid

Foto: Redactie

De afgelopen jaren kenmerkt het sportbeleid van de gemeente Putten zich als dat van een onwaardig ‘pappen en nathouden’. Structurele keuzes worden uitgesteld of zelfs vermeden.

Door: Puttense Sport Federatie

De Puttense Sport Federatie (PSF) wil een gerichter beleid. De gemeente Putten heeft drie speerpunten op het gebied van sport en de visie van de PSF hierop is op zijn zachtst gezegd afwijkend aan die van de gemeente. De speerpunten zijn binnensport, buitensport en (Open Club) subsidies.

Binnensport

Binnen de gemeente Putten is er een schrijnend tekort aan binnensportruimte. Schrijnend, omdat er voor veel Puttense sportverenigingen, en dus sportende Puttense burgers, onvoldoende tot geen ruimte is voor het beoefenen van hun favoriete sport. Het aanbieden van sport vanuit de sportverenigingen wordt hiermee kwalitatief en kwantitatief sterk beperkt. De PSF wil deze situatie zo spoedig mogelijk aangepast zien. De gemeente Putten twijfelde aan bovenstaande noodzaak en hierom heeft zij een opdracht gegeven aan een extern onderzoeksbureau om dit te onderzoeken.

Dit onderzoeksbureau onderkent de problematiek en biedt drie opties als oplossing voor het probleem:

  1. Niets doen, met een diskwalificatie van het gemeentelijk sportbeleid.
  2. Bouwen van een nieuwe, derde sporthal en vooralsnog in stand houden van ‘de Putter Eng’.
  3. Bouwen van twee nieuwe sporthallen en slopen van de bestaande sporthal ‘de Putter Eng’.

Het Puttense college van burgemeester en wethouders heeft besloten, na veel overleggen, dat er een ‘business case’ opgesteld moet worden om vast te stellen of er een uitbreiding van de sportfaciliteiten mogelijk is. De PSF is echter van mening dat er nu druk op het proces gezet moet worden. In de afgelopen jaren zijn er meerdere kostbare onderzoeken uitgevoerd naar de behoefte van sportruimte. Uiterlijk maart 2020 dient de conclusie van de ‘business case’ vast te staan. Optie twee biedt een oplossing van het probleem en is financieel aantrekkelijk. Het gevaar doemt op dat de trainnering van het proces door de gemeente, zal leiden tot de onacceptabele optie 1 ‘niets doen’.

Buitensport

Het brandende onderwerp voor ‘buitensport’ is onderhoud. Onderhoud valt op te delen in drie categorien, namelijk:

  1. Klein onderhoud (het dagelijks en periodiek (preventief) onderhoud)
  2. Groot onderhoud (gedeeltelijke of integrale vervanging van velden en opstallen)
  3. Specialistisch onderhoud (het periodieke onderhoud door een specialistische partij).

De PSF is van mening dat het klein onderhoud door de sportverenigingen zelf gedaan en bekostigd moet worden. Groot en specialistisch onderhoud is niet door de verenigingen uit te voeren noch dat het gefinancierd kan worden door de verenigingen (zonder dat dit zal leiden tot een substantiële verhoging van de contributiegelden voor de aangesloten leden).

De gemeente Putten en de PSF staan hiermee recht tegenover elkaar. Ook hier heeft de gemeente een onderzoeksbureau de opdracht gegeven om de buitensportaccommodaties te beoordelen op het gebied van technische staat, dekking van de exploitatiekosten en bezetting.

Een van de conclusies uit het rapport is:

“Net als andere gemeenten in Nederland onderkent de gemeente Putten dat met name de bekostiging van het groot onderhoud en het specialistisch onderhoud niet aan verenigingen en stichtingen overgelaten kan worden. Dit is overigens de breed consensus in Nederland.”

Door af te wijken van haar eigen beleid, vindt de PSF dat de gemeente hier haar verantwoordelijkheid ontloopt. Concreet stelt de PSF dat groot- en specialistisch onderhoud valt onder de aan sport gerelateerde basisvoorzieningen welke tot de verantwoordelijkheden van de gemeente behoren.

(Open Club) Subsidies

Aan de oprichting van de PSF ligt onder andere het voorstel van het opheffen van subsidies ten grondslag. Met de druk op het financieel gezond houden van de sportverenigingen en het afnemende aantal vrijwilligers is het noodzakelijk om met gemeente en sportverenigingen een eenduidig (en eenvoudig) subsidiebeleid vast te stellen.

In overleg met de PSF is er gekozen voor een Open Club subsidie model, welke door de gemeente uitgewerkt zou worden. De gemeente heeft bij deze specifieke subsidie aangegeven dat het een ‘extra’ subsidie is, dus bovenop bestaande regels. Sportverenigingen kunnen met deze subsidie extra geld verdienen ten behoeve van de financiering van de verenigingen. De PSF is van mening dat, met uitzondering van een aantal aanscherpingen, deze subsidie haar doel goed invult. Er is een grotere spreiding van de subsidie gelden over meerdere sportverenigingen en deze verenigingen zetten zich in voor maatschappelijke doelen.

De PSF stelt dat deze Open Club subsidie niet kan en mag worden gebruikt om het groot onderhoud te financieren voor de buitensport. Dit zijn twee verschillende zaken welke niet vermengd kunnen worden.

Sport in Putten verdient meer!

Daarom nodigt de PSF alle betrokkenen, zoals de wethouder sport, de gemeente ambtenaren en de politieke partijen uit om op woensdag 12 februari 2020 samen hun visie te bespreken en uit de ontstane impasse te komen en dus vooral om een beter sportbeleid voor de gemeente Putten te ontwikkelen.