‘Nut en noodzaak van een zuidelijke rondweg niet voldoende aangetoond’

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

De gemeenteraad kreeg de handen niet op elkaar voor een ‘Zuidelijke Rondweg’. Het CDA diende hiervoor een motie in tijdens de gemeenteraad die gisteravond (donderdag 14 november) werd gehouden.

“De verkeersproblematiek is een terugkerend thema in Putten en er bestaan zorgen over de verkeersveiligheid op wegen als de Van Geenstraat, de Stationsstraat, de Engweg en de Harderwijkerstraat. Daarnaast heeft de samenleving zorgen over de bereikbaarheid van Putten”, geeft fractievoorzitter Elsenaar aan. “Daarom verzoeken wij het college om een nieuwe verbinding tussen de N303 (Voorthuizerstraat) en de N798 (Nijkerkerstraat) op te nemen in de analyses en de integrale visie op verkeer en vervoer. Maak een nieuwe variantenstudie naar mogelijke tracés voor een nieuwe zuidelijke rondweg en voer deze studie al in 2020 uit.”

Wethouder Koekkoek reageerde: “We moeten eerst de nut en de noodzaak van een dergelijke rondweg aan kunnen tonen. Maar kijkend naar het aantal vervoersbewegingen rechtvaardigt dit deze rondweg niet. Als we aan de zuidkant van Putten woningbouw gaan realiseren, dan kunnen we de zuidflank studie wel weer uit de kast halen.

Elsenaar zegt: “We willen dat de rondweg wordt opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan. Zo’n weg ligt er niet zo snel, dat duurt vaak jaren. Ik mag toch hopen dat dan de eerste huizen in Putten Zuid er al staan.” Ook Van Rijn van de SGP meent dat er snel maatregelen genomen moeten worden. “Ook ik constateer dat het steeds drukker wordt.” Elsenaar houdt vol: “We moeten de zuidelijke rondweg meteen meenemen in het nieuwe plan. Dan kunnen we ermee aan de slag. Een rondweg heeft effect op de Engweg, de Stationsstraat en diverse andere wegen.” Ook Hoogendijk van Gemeentebelangen mengt zich in de discussie: “We beschouwen nu de Van Geenstraat als een soort rondweg, maar dat is niet legitiem tegenover de bewoners aan die weg. Er zijn bedrijven die al flink zijn gegroeid en nog verder gaan groeien. Dat trekt echt meer verkeer aan.”

Koekkoek houdt vol: “Ik woon zelf aan deze weg en ervaar er totaal geen hinder van. Ook zie ik nooit files op de Van Geenstraat ontstaan. In 2016 waren de ontwikkelingen niet dusdanig dat er een rondweg moest worden aangelegd, maar we zullen ons zeker blijven verdiepen in ontstane veranderingen.” Van den Heuvel van de ChristenUnie meent ook dat er meer haast geboden is: “Het vorige Verkeer- en Vervoersplan dateert van 2009. Als u de rondweg komend jaar niet meeneemt in het verkeersplan dan wordt er pas in 2030 weer over een nieuwe weg gepraat.”

Wethouder Koekkoek stelt de raad gerust: “Als we Putten Zuid gaan ontwikkelen dan is er aparte besluitvorming nodig voor een zuidelijke rondweg. Dus zo lang hoeft het niet te duren. We beginnen namelijk volgend jaar al met een plan van aanpak met betrekking tot woningbouw in dat gebied.” De motie van het CDA sneuvelt, omdat de coalitiepartijen (Wij Putten, ChristenUnie en SGP) tegen stemmen.