‘Wie durft nog de stelling aan dat deze coalitie, dit college op zijn handen zit’

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Tijdens de gemeenteraadsvergadering die vanavond (donderdag 14 november) wordt gehouden in de raadzaal van Putten trapt Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten, af. De hele avond staat in het teken van de begroting voor 2020 tot 2023. Alle fracties krijgen spreektijd om hun kijk op de begroting te geven.

“De verkiezingen van 2018 liggen nu anderhalf jaar achter ons. Er gebeurt veel. Er zit schot in het Centrumplan, het Integraal Onderwijshuisvestingplan is vastgesteld, met de grootschalige energieopwekking zijn belangrijke stappen gezet, Vitale Vakantieparken op de rit, Wegen- en groenonderhoud loopt, het gemeentehuis klaar, Rimpeler gestart, Matchpoint binnenkort. Het bedrijventerrein Henslare ingediend bij provincie. Met Burgerparticipatie en communicatie zijn we op de goede weg. Je zou zeggen: Wie durft nog de stelling aan dat deze coalitie, dit college op zijn handen zit?”

“Wij Putten wil bouwen, bouwen, bouwen. Vanaf 2020 gemiddeld honderdtwintig woningen per jaar. Geluk bij een ongeluk is dat onze kleine projecten, ondanks het stikstofprobleem, doorgang kunnen vinden. Maar we moeten voor de periode 2023 en verder nu keuzes maken, anders zijn we te laat. Het geduld van de fractie van Wij Putten raakt op en daarom is onze oproep aan de wethouder: Wees nu concreet”, aldus Luitjes. “Wij Putten steunt de gedachte van zonnevelden en het verdere onderzoek naar twee kleine windmolenparken. Natuurlijk willen we alle daken vol met panelen, maar iedereen weet dat dat lang niet overal kan en ook volstrekt onvoldoende is. Wel is draagvlak in het dorp van groot belang. Het Rijk heeft, net als bij de Jeugd, weer eens een lastig dossier over de schutting gekieperd en wij mogen het uitzoeken en dan ook nog eens morgen klaar. Maar laten we niet de indruk wekken dat we morgen hele wijken van het gas halen of dat we gasleidingen uit de grond trekken. Betrek onze inwoners bij de te nemen stappen.”

Luitjes vervolgt: “De fractie van Wij Putten is ongelofelijk pissed off over de gang van zaken rond de brandweer. Des te opmerkelijker dat we daarover in de begroting niks terugvinden. We lappen vanaf 2020 ieder jaar 120.000 euro extra voor de brandweer en moeten een van onze twee brandsweerauto’s inleveren. Wij willen onze twee brandweerauto’s gewoon houden. Punt uit!”

Over het kruispunt Engweg/Dorpsstraat zegt Luitjes: “Wanneer komt het college met een eerste verkenning over globale mogelijkheden voor dit gevaarlijke kruispunt. Voor Wij Putten is verkeersveiligheid belangrijk en dit kruispunt is echt onoverzichtelijk.”

In deze begroting investeren we in de brandweer, in de participatie in Foodvalley en in de ongediertebestrijding. En we willen nadenken over nieuwbouw van sporthallen en over een oplossing voor de Engweg / Dorpstraat, bij de kruising bij het monument. Wel dienen we een motie in om de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups te helpen en een motie over het groene karakter van ons dorp.”