‘Het wordt tijd dat we aan de slag gaan’

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Van den Heuvel, fractievoorzitter van de ChristenUnie, stelt tijdens de raadsvergadering voor om samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen te werken aan het omgevingsplan ‘Greenfield Putten-Zuid’, wil niet ‘bouwen, bouwen, bouwen, maar hij wil ‘Bouwen voor elkaar’. Verder is Van den Heuvel geschrokken van de huurprijzen die gevraagd worden voor de huurwoningen in de vrije sector die in Rimpeler zijn opgeleverd.

Van den Heuvel was verheugd om te zien dat de eerste huizen in woonwijk Rimpeler zijn opgeleverd. “Naar wij hebben begrepen zijn dit de huurwoningen in de vrije sector. Toen ik twee weken geleden een keer door Rimpeler fietste viel mij op dat er van de twintig opgeleverde woningen nog zeven te huur stonden. Inmiddels zijn deze woningen onder optie verhuurd. De zeven ‘te huur’ biljetten maakten mij nieuwsgierig en ik ben eens in de huurprijzen en de voorwaarden gedoken. Eerlijk gezegd ben ik geschrokken. De huurprijzen liggen in een bandbreedte van 1030 euro tot 1125 euro per maand en de voorwaarde is dat een huurder bruto minimaal vier keer de huurprijs moet verdienen. Is dit bouwen naar behoefte, is dit voorzien in een woningbehoefte van onze Puttenaren”, vraagt hij zich af. “Hebben we dit als raad wel goed gedaan, en wat kunnen we hier van leren voor nieuwe woningbouwplannen. Is het college met de fractie van de ChristenUnie van mening dat dit anders had gekund en dat dit in de toekomst anders moet.”

Van den Heuvel maakt een bruggetje naar de omgevingswet die waarschijnlijk in 2020 in werking treedt. “Het vanaf de grond, vanuit het niets, opbouwen van een nieuwe operatie. Zo’n ontwikkeling wordt figuurlijk ‘greenfield’ genoemd. Als we in Putten een rondje Hooiweg – Beitelweg – Nijkerkerstraat – Van Geenstraat – Roosendaalseweg fietsen, dan zien we ook letterlijk een greenfield dat we ‘Putten-Zuid’ noemen. Putten-Zuid is een ontwikkellocatie bij uitstek. We zeggen bewust ontwikkellocatie en niet woningbouwlocatie, want in onze visie werken we namelijk aan integrale gebiedsontwikkeling, waarin ‘wonen’ slechts een onderdeel is. Dus niet ‘Bouwen, bouwen, bouwen’, maar ‘Bouwen voor elkaar’. Met integrale gebiedsontwikkeling kunnen we op buurtniveau verschillende accenten leggen en zorgen voor een passend totaalpakket aan voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, scholen, speeltuinen, parkeerplaatsen, bedrijvigheid en groen. Op deze manier zijn we omgevingsbewust, levensfasebewust en energiebewust tegelijkertijd en kunnen we op buurtniveau gerichter in gesprek met inwoners. En dit past weer uitstekend bij de bedoelingen van de Omgevingswet.”

Van den Heuvel vervolgt: “Het wordt tijd dat we aan de slag gaan. En wat houdt ons tegen om, bij wijze van pilot, samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen te werken aan het omgevingsplan ‘Greenfield Putten-Zuid’? Laten we medio 2020 een Fieldlab Putten-Zuid organiseren. Zet gewoon tien bouwketen met een goede internetverbinding op de vrachtwagenparkeerplaats en voer in een week tijd verschillende ‘challenges’ uit die leiden tot noodzakelijke bouwstenen voor dit omgevingsplan. Nodig daarbij maatschappelijke stakeholders zoals de woningstichting, het Puttens Historisch Genootschap, de Stichting Natuur en Milieu Putten, de GGD, een supermarktondernemer, de bedrijvenkring, het Waterschap, de Participatieraad en niet te vergeten Puttense kinderen en jongeren uit. Na afloop van het Fieldlab Putten-Zuid presenteren de bouwkeetteams aan elkaar de behaalde resultaten en neemt de burgemeester, als voorzitter van raad en college, tot slot de oogst onder zijn arm mee voor verdere uitwerking. Dit is prakticipatie in z’n puurste vorm, waarbij ruimte wordt gegeven op basis van vertrouwen en waarbij inspraak achteraf daadwerkelijk verandert in meespraak vooraf.”