Theaterhuis Wild Zwijn komt met vervolg op ‘Van Klaagzang naar Hoop’

Foto: Hans Krudde

Theaterhuis Wild Zwijn is één van de deelnemers in Putten Herdenkt 75 jaar. Rond de herdenking van 75 jaar razzia wordt op vrijdagavond 27 september de filmopname van de muziektheatervoorstelling ‘Van Klaagzang naar Hoop’ getoond in Stroud.

De voorstelling ‘Van Klaagzang naar Hoop’, gebaseerd op het verhaal van de vrouwen en kinderen die achterbleven ná de razzia, speelde Theaterhuis Wild Zwijn met succes in juni 2018 op locatie bij het herdenkingsmonument Vrouw van Putten. De film is met live muziek van saxofoonorkest Saxus te beleven en na de film is er een nagesprek met enkele spelers (kinderen, vrouwen uit Putten en een Syrische vrouw). “Dappere en ontroerende voorstelling. Mooi verteld en goed te volgen. Moedig om de jongeren en de Syrische vrouw zo ver te krijgen. Indrukwekkend. Verhalen mooi in elkaar verweven. Toen en Nu”, aldus enkele reacties van het publiek in juni 2018.

De nieuwe muziektheatervoorstelling van Theaterhuis Wild Zwijn ‘En toen ……?’ is een vervolg op ‘Van Klaagzang naar Hoop’. Zwaantje, een meisje van 10 jaar tijdens de razzia, is nú 85 jaar en kijkt terug op haar leven. Hoe heeft de razzia haar leven beïnvloed? Wat vinden haar (achter)kleinkinderen van herdenken en herinneren? Verleden, heden en toekomst worden door verhalen met elkaar verbonden. De voorstellingen staan gepland op 27 en 28 maart 2020 in Stroud.

Theaterhuis Wild Zwijn zoekt nog kinderen, jongeren en nieuwe Puttenaren (mensen met een migratie achtergrond) die mee willen doen in deze interessante productie. De repetities beginnen op dinsdagavond 10 september van 19.30 uur tot 21.00 uur uur in de speelzaal van de Gabrielschool locatie Bijstergoed aan de Jan Nijenhuisstraat 77 in Putten.

Theaterhuis Wild Zwijn maakt theaterbelevenissen van historische gebeurtenissen. Bekende of (bijna) vergeten verhalen uit Putten worden door tekst, toneelspel, decor en muziek weer tot leven gebracht. Het oorspronkelijke verhaal uit de realiteit vormt het uitgangspunt voor de voorstellingen, waarin niet het feitelijke verhaal precies wordt nagespeeld, maar startpunt is voor een creatief proces. Vanuit een basis-script wordt tijdens het repetitieproces in een samenspel tussen regisseur Myriam Cloosterman en spelers de uiteindelijke voorstelling gemaakt. Dikwijls spelen de voorstellingen van Theaterhuis Wild Zwijn zich op locatie af. Daarnaast wordt er met een gemengde groep, qua leeftijd en achtergrond, van spelers gewerkt. Verbinden is een werkwoord dat voor Wild Zwijn vanzelfsprekend is.

“Wat een avontuur om met verschillende spelers dit proces aan te gaan. En het eindresultaat: Fantastisch”, aldus één van de spelers van ‘Van Klaagzang naar Hoop’. Kijk voor meer informatie op de website www.theaterhuiswildzwijn.nl of bel 06-23196934.

‘En Toen…?’ wordt tot nu toe mede mogelijk gemaakt door Kringloop Overnodig, gemeente Putten, VSB fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.