Putten biedt studenten uit Deventer een plek voor hun fieldschool aan de Rimpelerweg

Foto: Gemeente Putten

In de periode van 6 mei tot en met 13 juni zullen in totaal honderd eerstejaarsstudenten van de opleiding Archeologie aan de HBO Saxion uit Deventer hun fieldschool hebben aan de Rimpelerweg in Putten.

Verspreid over twee groepen krijgen de studenten onderricht in de eerste beginselen van archeologisch onderzoek. Ze leren graven, schaven, tekenen, inmeten, zeven, wassen van vondsten en vele andere vaardigheden die komen kijken bij archeologisch onderzoek.

Onlangs is aan de oostzijde van de Rimpelerweg een professionele opgraving uitgevoerd. Aan de westzijde van de Rimpelerweg was het terrein vrijgegeven, omdat hier minder archeologische vondsten verwacht werden. Een ultieme mogelijkheid om de studenten de kneepjes van het vak bij te brengen. Docent Wouter Vos is onderzoeksleider en zal samen met een aantal andere docenten de studenten aansturen. De eerste groep van vijftig studenten komt maandag 6 mei naar Putten om drie weken lang de mouwen op te stropen en de handen vies te maken.

Regioarcheoloog Maarten Wispelwey zal de studenten vertellen van de resultaten van de opgraving aan de andere zijde van de weg. De archeologische sporen die de studenten zullen tegenkomen zijn een aanvulling op de opgraving die onlangs is afgerond. Boerderijplattegronden en waterputten en palissades uit de vroege tot en met de volle middeleeuwen zijn daar aangetroffen. Een opgraving die nationale aandacht heeft gekregen en welke nu voorbeeld is voor veel archeologen die uit dezelfde periode nu een boerderijplattegrond aantreft.