Burgerhulpverlener krijgt eigen AED

Foto: Eigen foto

Luc Bakker is één van de gelukkige winnaars van een gesponsorde AED. Het rodekruis Putten/Ermelo is zijn sponsor geworden.

Voor de actie van AEDassist kunnen burgerhulpverleners een gesponsorde AED winnen door te vertellen waarom zij een AED goed kunnen gebruiken en het verzamelen van hartjes. Het is Luc Bakker gelukt. Hij zal met een eigen AED helpen om mensenlevens te redden. Een AED is een belangrijk levensreddend apparaat, welke een schok kan toedienen bij een hartcirculatie.

Bakker zag deze actie op internet voorbijkomen. Hij heeft al meerdere reanimatie oproepen gehad, waar hij vaak als eerste binnen kwam en de reanimatie moest starten zonder AED.

“In de zomermaanden zijn we vaak, met een groep vrijwilligers van Service en Veiligheid, aanwezig bij evenementen. Hier ondersteunen wij de beveiliging, maar we zijn daarnaast ook allemaal actief als burgerhulpverleners. Het is nu al een paar keer gebeurd dat een deel van de groep het evenemententerrein moest verlaten vanwege een reanimatie oproep. Wij vertrokken dan zonder AED en begonnen de reanimatie. Ook in mijn woonomgeving is de AED niet 24/7 bereikbaar. Daarnaast is het ook nog een overweging of hij überhaupt wel gehaald kan worden in verband met de cruciale seconden die je eigenlijk niet wil verliezen. Als ik vijf minuten moet omrijden voor een AED en het slachtoffer is twee minuten bij me vandaan is het gewoon een hele makkelijke keuze”, vertelt Luc.

Het Rode Kruis Putten/Ermelo zag zijn actie voorbij komen en gaven aan dat zij bereid waren een AED te sponsoren. “De mensen van het Rode Kruis waren benieuwd naar mijn actie. Na veel contact te hebben gehad kreeg ik vorige week woensdagavond een bericht dat zij een AED wilden sponsoren. Zij weten als geen ander hoe belangrijk dit apparaat is. Ik ben hen dan ook zeker dankbaar. Er kan nu sneller een schok worden toegediend aan de patiënt en daardoor wordt de overlevingskans groter.”