Historisch Museum De Tien Malen wil de Bij geen Historie laten worden

Foto: Archief

Historisch Museum De Tien Malen opent op woensdag 4 april officieel haar deuren voor een nieuw museumseizoen. Publiek is vanaf 5 april weer welkom.

De tijdelijke expositie in het museum gaat dit jaar over bijen. “We krijgen bijen op bezoek die men kan zien via een observatie kast. Tevens wordt er veel informatie verschaft over een solitaire bij, stuifmeel en nectar, de imker en de honing, maar ook over het verschil met een hommel. Ook is er veel te zien, zoals schilderijen en een bijzondere collectie met honingpotten van de familie Jansen uit Garderen”, vertelt Henk van der Zwaag. “Maar bovenal hopen we dat de mensen die ons museum verlaten zich meer verantwoordelijk voelen voor het wel en wee van de bij. Dat is hard nodig en dat willen we u ook duidelijk maken. Want al zijn we een Historisch Museum, we willen de Bij geen Historie laten worden.”

Het Historisch Museum De Tien Malen geeft een beeld weer van het steentijdperk tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. De geschiedenis van het dorp komt tot leven met landkaarten, foto’s, tekeningen en op schaal gemaakte kijkkasten van bijvoorbeeld een boerderij en grafheuvel. Een grote verzameling ambachtelijke- en agrarische gereedschappen en werktuigen maken het plaatje compleet. Een kleine schoolklas die ingericht is met diverse attributen uit de schoolperiode van de vorige eeuw. De archeologie zaal is door de vrijwilligers samen met Maarten Wispelwey geactualiseerd en voorzien van nieuwe, gebruikersvriendelijke teksten over heel oude zaken.

Dit jaar is de vaste collectie uitgebreid met een echte Kleermakershoek, gerealiseerd met attributen uit Puttens historie.

De openingstijden van het museum zijn van 5 april tot 31 oktober op woensdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur. En van 1 juli tot 31 augustus van dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur. De entreeprijs bedraagt 3.00 euro voor volwassenen, kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 1.50 euro per persoon en kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. De museumkaart is hier ook geldig en deelnemers van het PHG mogen op vertoon van hun deelnemerskaart gratis naar het museum.