‘PHG boeken in de school’ geopend

Foto: Eigen foto

Het Putters Historisch Genootschap (PHG) verkoopt al jaren tweedehands boeken, onder andere, tijdens de PHG Zomermarkten. De opbrengst is voor de exploitatie van beide PHG musea in Putten, Museum boerderij de Mariahoeve en het Historisch Museum De Tien Malen.

Peter Vink, voorzitter van het Museum De Tien Malen en marktmeester, heette iedereen welkom en nam de aanwezigen mee naar het ontstaan van deze nieuwe boekenlocatie. “De opslag van de boeken vond al jaren plaats in de kelders onder het gemeentehuis. Die ruimte was niet echt geschikt meer om boeken overzichtelijk op te slaan. Constructief overleg tussen het PHG en de gemeente heeft ertoe geleid dat het PHG nu de beschikking heeft gekregen over twee lokalen in de voormalige basisschool “Klein Schovenhorst”, tegenover de Aldi. De gemeente blij en het PHG super blij.”

De afgelopen maanden is er door vrijwilligers van het PHG hard gewerkt om orde te scheppen in de enorme voorraad boeken, bijna 10 000 exemplaren. Dat was geen kleinigheid en soms verzanden de vrijwilligers in lange discussies; is Engelandvaarders van K. Norel een jeugdboek, een roman of een oorlogsboek. Of is Jan Wolkers nu literatuur, gezondheidszorg of pulp, En als je al 100 Konsalik’s hebt, wat doe je dan met nummer 101 die net binnenkomt. Is Jan Brokken of Geert Mak fictie of non-fictie. Wanneer is een roman, literatuur te noemen. Kortom, het rubriceren van boeken was een enorme uitdaging. Soms zakte een vrijwilliger, die aan het inruimen was, weg in een boek. Want dat is het gevaar van boeken. Zodra je ze opent, nodigen ze je uit en doen een beroep op je nieuwsgierigheid om verder te lezen. Gelukkig konden de meeste vrijwilligers deze verleiding aan en het is gelukt de hele verzameling ordelijk, op rubriek en de romans ook op alfabet in te ruimen in de boekenkasten. Boeken over oorlogen maar ook over vrede. Boeken over koken en braden van bijvoorbeeld een konijn, maar ook boeken over hoe je huisdieren moet houden. Bij theologie staan Abraham Kuyper en Kuitert broederlijk naast elkaar met daartussen ook een werkje van Kohlbrugge. De grootste collecties bestaan uit boeken over natuur en over theologie. En dat typeert Putten aardig.

Ongeveer zeventig boekenkasten gevuld. De meeste kasten zijn geschonken vanuit de nalatenschap van Johan van Minnen. En hier zat nog een verhaal aan vast. Johan kreeg in de winter van 1958 als verslaggever/journalist van zijn baas als een van zijn eerste opdrachten om voor een landelijke krant naar Putten af te reizen. Daar was wereldnieuws, letterlijk. Er was sprake van een radioactieve besmetting. Joke Haanschoten, een peuter van 4 jaar, was behandeld in het ziekenhuis en daarbij was een radioactieve naald in haar lichaam achtergebleven. Resultaat: Schoolstraat deels afgesloten, mannen in maanpakken, familie Haanschoten in quarantaine en verslaggevers uit binnen- en buitenland waaronder Johan van Minnen. De artikelen die hij over de zaak schreef en enkele foto’s zijn bewaard gebleven. Johan is in 2016 na een lange loopbaan in de journalistiek en politiek overleden. Hij was ook een boekenverzamelaar en schreef zelf ook (reis)boeken. Hij was een trouwe bezoeker van de PHG boekenmarkten in de zomer en zijn kinderen hebben nu ongeveer zestig boekenkasten geschonken aan het PHG. Jelle van Minnen, zoon van Johan, was aanwezig en mocht vanuit het PHG een Puttens geschenk meenemen als dank. Verder een woord van dank aan Overnodig en SWP voor de kasten en het meubilair, dat zij hebben geschonken.

De burgermeester was onder de indruk van het enthousiasme waarmee de vrijwilligers dit hadden weten te realiseren en hoopte op de continuïteit van beide musea. Met een loper heeft hij vervolgens de deur naar de voormalige leslokalen geopend en was onder de indruk van de enorme hoeveelheid boeken. Het was al met al een zeer gezellige opening met veel bezoekers, snuffelaars en velen vertrokken (zeer) tevreden met een stapeltje boeken voor een leuke prijs naar huis.

Naast opslag en verkoop van boeken, wil het PHG ook graag boeken ontvangen. Want een goede collectie moet regelmatig worden ververst. Iedereen die boeken weg wil doen kan bellen (06-51179335) of mailen ([email protected]) naar het PHG. De laatste zaterdagen van de maand is de school van 10.00 uur tot 15.30 uur open voor de verkoop van boeken.
Kom zaterdag 27 januari 2018 gerust langs om te snuffelen, te lezen, te kopen of gewoon voor de gezelligheid.