Bijzondere gedichten hangen in de boom

Foto: Redactie

De razzia, die op 1 en 2 oktober 1944 in de gemeente Putten is gehouden, werd afgelopen maandag (2 oktober) herdacht. Traditiegetrouw hield ook de Stichting Oktober ’44 de Scholendag. Tijdens deze dag gaan de leerlingen uit groep acht van alle basisscholen in Putten even terug in de tijd.

Maar voordat ze dat doen horen de leerlingen over de geschiedenis en onderzoeken een van de slachtoffers van de razzia. Informatie over de slachtoffers is te vinden op de website www.oktober44.nl. Daarnaast mochten de leerlingen een voorwerp en een gedicht over deze persoon maken. Iedere school nam vijf gedichten mee naar de scholenochtend en in de kerk, waar de leerlingen luisteren naar de verhalen van Pieter Dekker, werden enkele gedichten voorgedragen. Ook namen de kinderen een kijkje in De Aker. Hier waren spullen van de razziaslachtoffers te vinden en enkele nabestaanden waar ze hun vragen aan konden stellen. Ook de gemaakte kunstwerken werden hier tentoongesteld.

Na al deze belevenissen liepen alle kinderen in een stille tocht naar het monument ‘De Vrouw van Putten’. In de bomen voor de herdenkingshof werden alle gedichten opgehangen. Er wordt gezegd dat de gedichten goed vastgemaakt moesten worden, want er werd de komende uren een flinke wind verwacht. Ook Lianne hing een gedicht in de boom. Het gedicht luidde als volgt

God

Is met je

Wij herdenken je samen

Van de razzia Oktober 1944

God is met je

Het waren echt

Zoveel mannen

Toen de kinderen het monument nog even van dichtbij hadden bekeken namen ze ook nog een kijkje in de gedachtenisruimte. ’s Avonds waren veel van deze leerlingen ook weer bij de herdenking te vinden. Fanfarecorps Excelsior en Christelijke Gemengde Zangvereniging Tot Nut en Genoegen zorgden voor koraalmuziek.  Tijdens de herdenking  legde burgemeester Lambooij samen met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Mirja Versteeg en Chayenna Ruitenga van basisschool de Korenbloem mochten namens alle Puttense leerlingen een krans leggen. Hierna volgden veel verenigingen en instellingen.