Taalhuis Noordwest Veluwe zoekt taalvrijwilligers

Fatima Essabani met een aantal taalvrijwilligers
Fatima Essabani met een aantal taalvrijwilligers
Foto: Archief

Het Taalhuis Noordwest Veluwe is op zoek naar taalvrijwilligers. Taalvrijwilligers ondersteunen iemand één-op-één of in een klein groepje bij het leren en oefenen van de Nederlandse taal. De activiteiten en verdere begeleiding vinden in overleg plaats in de bibliotheek of andere openbare ruimte.

Een vrijwilliger kan ook Taalpunt-activiteiten ondersteunen, zoals een leesgroep of praatgroep met laaggeletterden en anderstaligen. Dit gaat altijd in overleg. Elke taalvrijwilliger krijgt een basistraining van vier dagdelen, deze wordt gegeven op HBO-niveau. Tevens ontvangen vrijwilligers een gratis jaarlidmaatschap van Bibliotheek Noordwest Veluwe.

Er worden informatiebijeenkomsten gehouden voor mensen die interesse hebben om taalvrijwilliger te worden. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er informatie gegeven over de werkwijze, de mogelijkheden, de doelgroep en er is ruimte voor het stellen van vragen. De eerste bijeenkomst wordt gehouden in de bibliotheek van Nunspeet op vrijdag 15 september van 19.00 uur tot 20.00 uur. Ook kunnen belangstellenden terecht bij de bibliotheek in Harderwijk op maandag 18 september van 13.00 uur tot 14.00 uur

Iedereen die iets voor een ander wil betekenen kan naar een van de informatiebijeenkomsten komen of een email sturen naar [email protected]. De taalcoördinator, Fatima Essabani neemt dan contact op.

Het Taalhuis is het samenwerkingsverband tussen diverse sociaal maatschappelijke organisaties om laaggeletterdheid te verminderen en zorgt voor voldoende en geschoolde vrijwilligers. Taalpunten zijn er in alle bibliotheekvestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe. Het Taalpunt is er voor iedereen met een taalvraag. Voor geboren en getogen Nederlanders en voor mensen die al langer in Nederland zijn. Alle taalvragen voor volwassenen onder één dak. Er zijn mogelijkheden voor groepslessen maar ook alleen met een taalmaatje. Samen wordt gezocht naar de beste mogelijkheden.