Van alles te beleven tijdens Nationale Monumentendag

Foto: Eigen foto

Tijdens de Nationale Monumentendag, die aanstaande zaterdag (9 september) wordt gehouden is er weer van alles te doen in en rond Putten. Ook het Putter Stoomgemaal opent speciaal voor deze dag haar deuren.

De stoomketel wordt opgestookt en de machine zal het scheprad weer rond laten draaien om het water uit de polder te scheppen.  De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat van 1886 en de aanwezige stokers en machinist zullen belangstellenden graag alles over de installatie vertellen. De komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer afhankelijk van de natuur. Het Putter Stoomgemaal houdt de stoom geschiedenis levend.

Dappere kinderen kunnen meehelpen om kolen op het vuur te gooien met een speciaal schepje en als zij dat goed doen krijgen zij een persoonlijk diploma als hulp stoker. De bezoekers, groot en klein, kunnen een kopje koffie of thee met een koekje in de loods krijgen van de gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bezichtigen. Voor de ouderen even wat nostalgie opsnuiven en de jongeren zullen verbaasd kijken hoe het vroeger was. Het starten van de machine wordt om 11.00 uur begeleidt door een optreden van de djembégroep Bamba Usaka. Dit is allemaal gratis, echter een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten aan de oude zeedijk.  Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de machine wordt gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. Bel voor meer informatie  0332453257, 0612644162, 0342414418 of kijk op de website www. putterstoomgemaal.