Vrijwilligerswerk mag niets kosten voor vrijwilliger

Foto: Archief

Het zomerreces is ten einde. Gisteravond 31 augustus werd er voor het eerst sinds twee maanden weer vergaderd in de Puttense raadzaal. De commissie voor economie en bedrijfsvoering trapte het nieuwe politieke jaar af.

Het lijkt erop dat de meeste fracties er wel voor voelen om de ‘Verklaring omtrent Gedrag’ (VOG) in de toekomst kosteloos te verstrekken.

Van Dijk van het CDA had hier eerder dit jaar een motie voor ingediend. “Voor sommige vrijwilligerstaken is een Verklaring omtrent Gedrag noodzakelijk. Dit kost ruim eenenveertig euro en dat is voor mensen met een lager inkomen een aanzienlijk bedrag. Wij roepen het college op om uit te zoeken welke kosten het met zich meebrengt om deze verklaring kosteloos te verstrekken. Wij zijn van mening dat vrijwilligerswerk niets mag kosten voor de vrijwilliger”, gaf Van Dijk toen aan. Uit de informatie van het college blijkt dat dit de gemeenschap ongeveer tienduizend euro per jaar gaat kosten. Met uitzondering van de SGP lijkt het er op dat alle partijen dit er wel voor over hebben. Het CDA komt binnenkort met een raadsvoorstel.