Nog steeds mot met de buxusmot

Al maanden hebben we er last van, de buxusmot. Deze van oorsprong Aziatische vlinder is eerst een felgroene rups met zwarte kop van ongeveer vier centimeter. De rups heeft maar een doel: de buxus kaal vreten.

Tekst: Mariette Vermeeren

Bestrijding

Zodra het wat warmer wordt gaan de rupsen, voordat ze uitkomen, massaal op zoek naar buxusblad, en zij laten zich niet zomaar niet stoppen. Van mei tot juni verschijnt de eerste generatie. Rond augustus de tweede generatie, en die blijft doorvreten tot ze in oktober met winterslaap gaat. Bestrijden is niet simpel maar wel te doen. Bij het tuincentrum zijn hier verschillende (biologische) middelen voor te koop, maar dan moet iedereen in de buurt die de buxusmot heeft óók bestrijden, anders heeft het geen zin. Roep dus iedereen bij elkaar en maak een buurtplan! Wat mot dat mot! Vraag vooral goede informatie bij een hovenier of tuincentrum.

Buxus vervangen

Al lijkt het vergane glorie, de kans bestaat dat na succesvolle bestrijding, de buxus weer volledig op zal bloeien. Voor diegene zonder geduld en die toch liever afzien van de bruine struiken is er altijd nog de GFT-zak. Verpak de buxus wel goed in een afgesloten plastic zak. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, maar minder gevoelig zijn voor schimmels, virussen en ongedierte.

Dit is, of beter gezegd, wás mijn eigen buxus

Wie heeft last van de buxusmot?

Laat het ons weten. Wij proberen in kaart te brengen waar de mot zich precies in de omgeving bevindt.