Sportverenigingen pleiten voor redelijk subsidiebeleid

Foto: Archief

‘De afgelopen twee weken zijn er door de gemeenteraad voorstellen aangenomen  tegen het unanieme advies van de Puttense sportclubs en (sport)stichtingen in. Voor SDC Putten betekent dit een directe financiële strop van ongeveer 17.000 euro’, schrijft Albert de Bruin, voorzitter van SDC,  in een verklaring op de website van de voetbalvereniging.

‘De sportverenigingen/stichtingen kunnen alleen nog subsidies krijgen als middel om maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Ook subsidies voor groot onderhoud verdwijnen en dit treft met name de Meeuwen, SDC Putten, Rood Wit ’58 maar ook de Stichting Binnensport. Deze verandering is radicaal en nog nergens in Nederland op deze wijze ingevoerd. Het is niet verkeerd om verenigingen/stichtingen in te zetten voor brede maatschappelijke doelstellingen. Echter het zou uitermate raadzaam geweest zijn om te bezien wat de directe financiële consequenties zijn voor de korte termijn en de langere termijn. De kern van de grote zorgen zijn dat de verenigingen onvoldoende zijn gekend in de voorbereiding van deze plannen, Er is vrijwel niets gedaan met de input die is gegeven, de subsidie voor groot onderhoud verdwijnt, de subsidie voor de jeugdleden verdwijnt en verenigingen en stichtingen kunnen subsidies verkrijgen door vrijwilligers extra te belasten met WMO taken. Wij zullen blijven onderzoeken welke mogelijkheden wij als SDC Putten hebben om de noodzakelijke basisvoorziening voor onze velden in stand te houden. Het gaat immers om de veiligheid van onze leden en gasten, jaarlijks normaal groot onderhoud houdt de velden veilig en goed om zoveel mogelijk blessures en ongelukken te voorkomen. Naast constructief overleg blijven voeren met de gemeente zullen wij ook de mogelijkheid van het burgerinitiatief onderzoeken. Hiermee kunnen burgers een voorstel laten behandelen door de gemeenteraad. We blijven pleiten voor redelijk beleid’, schrijft De Bruin.

Raadslid Brink vindt echter in een verklaring op de site van de ChristenUnie dat de gemeente juist extra geld beschikbaar stelt. “Het doel is vooral dat er meer gebeurt en dat de sportverenigingen zelf meer verantwoordelijkheid gaan dragen. Daarom wordt de subsidie voortaan niet meer automatisch verstrekt, maar alleen gegeven voor de maatschappelijke activiteiten die zo’n vereniging organiseert. Veel clubs reageerden geschrokken op dit plan. Maar dat hoeft niet. De meeste sportverenigingen organiseren immers al allerlei soorten van activiteiten op dit gebied. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om 200.000 euro extra beschikbaar te stellen. Daarnaast stelt de gemeente mankracht beschikbaar door middel van een nieuwe combinatiefunctionaris om ook overdag activiteiten mogelijk te maken en vrijwilligers te ontlasten. Nu moet dit natuurlijk nog wel doorgesproken worden met de sportverenigingen. En aan die communicatie heeft het tot nu toe wel wat ontbroken. Daarom heeft de ChristenUnie zowel in de commissievergadering van 27 juni als in de raadsvergadering aandacht gevraagd voor een duidelijke manier van communiceren met de sportverenigingen. Voordat het beleid ingaat op 1 januari 2018 moet duidelijk zijn wat de criteria zijn voor maatschappelijke activiteiten. Dus wat komt er voortaan op het bordje van de clubs zelf en wat zijn de criteria voor het binnenhalen van subsidie’, schrijft Brink.

CDA, Gemeentebelangen en VVD stemden tijdens de raadsvergadering tegen de plannen.