Opera en workshop voor basisscholen

Een komische en compacte versie van Mozart’s Nozze: ‘De Bruiloft van Figaro’ in een bijzondere versie voor twee zangers, een verteller en een pianist. Dat viel de leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de De Wegwijzer, School Steenenkamer, De Schovenhorst en De Schuilplaats ten deel.

Vandaag (13 juni) werd deze voorstelling maar liefst twee keer gespeeld in de Werkstee van Landgoed Schovenhorst. De opera hoort bij het project ‘Adopteer een Voorstelling’ wat Theater Stroud heeft ontwikkeld voor de basisscholen. Wel is hierbij de samenwerking gezocht met de gemeente Putten en Cultuurkust. Met sopraan Johannette Zomer, bas-bariton Frans Fiselier, acteur/verteller Peter Lusse en pianist Roele Kok werd het een begrijpelijke opera waar de kinderen zichtbaar van genoten. “Opera is een toneelstuk waarin bijna alleen gezongen wordt. Het is best een moeilijk verhaal, maar ik ga jullie tussendoor vertellen waar het over gaat”, gaf Peter Lusse aan.

“De deelnemende scholen werden vorige week door middel van een speciale opera workshop voorbereid op deze voorstelling. Daphne Visser is een professioneel sopraan en zij gaf de workshop. Daphne begon met de vraag of de kinderen wel eens naar een opera zijn geweest, het antwoord laat zich raden. Daarna vroeg zij of de leerlingen aan sport doen, ook dat antwoord is duidelijk. Daarna deed zij met de leerlingen opwarm oefeningen zowel met de ledematen als met de stem. Het lied ‘Naar de opera’ werd gezongen. Eerst zoals iedereen normaal zingt maar dan komt de opera om de hoek kijken, want dat gaat volledig anders. Aan het eind van de les zongen de leerlingen allemaal het lied en hebben zij geleerd hoe je dit voor een opera uitvoert, op toon en de juiste expressie. Opera is meer dan alleen zingen, er moet een verhaal verteld worden met alle expressie erbij”, aldus Astrid van Schaik, voorzitter van Theater Stroud.