Commissie samenleving hamert op meer woningen

Foto: Archief

De commissie samenleving sprak vorige week over het woningbouwprogramma voor 2017 tot 2015.  De commissieleden kregen een lijst voorgeschoteld waaruit bleek dat er tot 2025 in ieder geval 767 woningen in de planningslijst zijn opgenomen.

Door Woningstichting Putten is een plan ingediend om op de voormalige locatie van ‘Van Rossum’ aan de Achterstraat ongeveer elf tot twaalf appartementen te verwezenlijken. Ook de Wallenbergstraat is in beeld. Daar wil de woonstichting kleinere appartementen realiseren voor kleine huishoudens met een kleine beurs. Het plan voor uitbreiding van Rimpeler is al in volle gang en daar zou ruimte komen voor ongeveer driehonderddertig woningen. Ook wordt er gekeken of er rond basisschool Klein Schovenhorst en de Aldi aan de Bilderdijkstraat ruimte is voor woningbouw. Daarnaast is de locatie van het voormalige postkantoor in beeld voor herontwikkeling. Putten Zuid wordt verder ontwikkeld om de productie van woningbouw na afronding van Rimpeler op  gang te houden.

“Wij Putten wil gewoon meer woningbouw en roept het college op zich hiervoor in te zetten”, aldus Herman Luitjes van Wij Putten tijdens de commissievergadering. “Het knelt bij onze starters, statushouders en mensen die zorg nodig hebben. Door de handhavingsacties op de parken hebben we ook meer woningen nodig. De wachtlijsten zijn te lang. We hebben Putten Zuid hard nodig. Kunnen we in 2024 de eerste woningen opleveren”, vraagt hij zich af.

“Er ligt nu een voorstel van tachtig woningen per jaar maar wat ons betreft mag het iets meer zijn”, aldus Van Dijk van het CDA. “Putten Zuid is wat het CDA betreft nog niet concreet genoeg en klinkt nog te vrijblijvend. Woningen zijn erg nodig. Misschien is het bouwen van kleine woningen een goed idee.” Kubiak van Gemeentebelangen vindt de planningslijst van het college onvolledig. “Bent u het voormalige terrein van Matchpoint vergeten en de Enghuusweg. We hebben een actuele lijst nodig. En in het kader van de burgerparticipatie. Ga eerst met bewoners om tafel en kom dan pas met een plan richting raad en commissie.” VVD’er Klompenhouwer pleit voor volwaardige woningen. “In het voorstel staat dat er aan de Wallenbergstraat woningen van veertig vierkante meter worden gebouwd. Bouw niet te klein, want we moeten wel volwaardige woningen bouwen. Voor een starterswoning moet je minimaal een woonkamer en twee slaapkamers hebben. Dan kunnen mensen daar wat langer blijven. En alleenstaanden gaan ook niet in een woning van veertig vierkante meter wonen.”

Wethouder Gerritsen geeft aan: “Ook het college vindt dat Putten Zuid hard nodig is. Als Rimpeler af is willen we het liefst meteen door met Putten Zuid. Daar werken we de komende jaren ook naartoe. Ook wij doen ons best om de aantallen omhoog te krijgen maar de provincie kijkt mee. Volgens de woningstichting neemt de vraag naar eenpersoons woningen toe. Dat komt onder andere door scheidingen, jongeren blijven langer alleen en ook ouderen zijn vaak alleen, net als personen in nood en statushouders. De druk op kleinere woningen neemt toe.” Luitjes gelooft ook dat uitbreiden van het aantal kleine woningen nodig is. “Vooral voor PIN’ers (Personen in Nood). Dat lost op korte termijn al veel op.” Klompenhouwer pleit ervoor dit niet te doen. “Kwaliteit is veel belangrijker.” Luitjes geeft aan: “Als we onze doelstelling eerder halen en er blijkt dan nog een tekort te zijn dan kunnen we aan de provincie laten zien dat we nog steeds tekort komen.”

Tijdens de raad van donderdag 6 juli wordt er verder over het woningbouwprogramma gepraat.