Leerlingen Groevenbeek vonden examen Nederlands niet te moeilijk

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

De gymzaal van het Christelijk Groevenbeek College in Putten is door de conciërges weer omgebouwd tot examenlokaal. Alle tafels en stoelen staan netjes in een rij, op iedere tafel ligt examenpapier en bij de ingang staan bakken waar de mobiele telefoons en horloges in bewaard worden. De school is klaar voor het examen.

Voor de leerlingen stond gisteren het examen Nederlands op het programma. Richelle legt uit wat er tijdens het examen van hen gevraagd werd. “We moesten een mail schrijven, een samenvatting van een tekst maken en nog een aantal vragen beantwoorden. We hadden hiervoor op school twee keer geoefend maar thuis heb ik nog een aantal proefexamens gemaakt. Het ging eigenlijk heel goed.” Ook voor Martha is haar eerste theoretische examen prima gegaan. “Ik had geen stress en voldoende tijd. Dit wordt sowieso een voldoende.” Brand vertelt: “Het ging hartstikke mooi. Ik had vooraf wel een gezonde spanning, omdat dit het eerste examen was. Voor mijn gevoel werden de blaadjes niet snel genoeg uitgedeeld, maar dat lag waarschijnlijk aan mij.” Voor Myron verliep het examen goed. “Ik heb er geen moeite mee gehad. Ik leer meestal niet zoveel voor Nederlands maar nu had ik toch wel een aantal proefexamens gemaakt. Ik verwacht hier wel een voldoende voor te halen.” Ook Femke heeft er geen slecht gevoel over. “Het ging wel goed. Er waren alleen wel veel meerkeuzevragen en bij de beantwoording van meerkeuzevragen begin ik toch altijd te twijfelen.”

Janique denkt ook dat het examen wel goed ging. “Nederlands is een van de makkelijkste examens. Ik was hier niet zenuwachtig voor. Ik zie meer op tegen wiskunde, aardrijkskunde en biologie.” Ook Martha ziet op tegen wiskunde. “Ik sta daar nu een vijf voor. Ik heb het hele boek nog een keer gemaakt en snap het nu wel beter. Ik heb er eigenlijk te weinig aan gedaan maar probeer het nu in te halen.” Brand maakt ook iedere dag een oefenexamen. “Daarna ga ik gamen. Ik weet niet of die balans goed is, maar ik sta er goed voor. Ik geloof wel dat ik alles ga halen. Ik zag het meeste op tegen Nederlands, maar dat ging wel goed.” Richelle kijkt niet echt uit naar het examen maatschappijleer. “Dat is gewoon heel veel. Echt oefenen hiervoor kan niet. Het is voornamelijk heel veel stampen. Ik ben al vier weken bezig met de voorbereidingen van mijn examens.” Ook Myron maakt elke dag een aantal proefexamens. “Ik ben meer van het doen dan van het leren. Maar door te oefenen scoor ik steeds iets hoger. Duits is niet mijn beste vak, maar het komt wel goed. Ook wiskunde wordt lastig maar ik begrijp het al iets beter dan aan het begin van het jaar.” Femke staat er goed voor. Zij ziet het meeste op tegen Engels. “Ik heb hiervoor bijles gehad en oefen regelmatig via een website. Ik hoop het wel te halen.”

Dinsdag gaan de leerlingen op voor hun examen Engels en de laatste examens zijn op woensdag 24 mei. Op woensdag 14 juni verwachten de leerlingen de uitslag.