Inwoners kunnen toestemming vragen voor carbidschieten op oudejaarsdag

Foto: Archief

Burgemeester Lambooij staat het carbidschieten en het ontsteken van vreugdevuren toe op oudejaarsdag. De toestemming of ontheffing geldt op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en 02.00 uur nieuwjaarsdag. Zoals gebruikelijk geldt hiervoor een meldplicht.

De burgemeester geeft aan niet over een nacht ijs te zijn gegaan bij zijn besluit. “Carbidschieten is een mooie traditie, hetzelfde geldt voor het ontsteken van vreugdevuren. Tegelijkertijd mag er op dit moment ook heel veel niet. Dat maakte de beslissing complex.” Op basis van de nu geldende coronamaatregelen mogen er maximaal twee volwassenen op 1,5 meter afstand van elkaar bij het carbidschieten en het vreugdevuur aanwezig zijn.

Persoonlijke brief
De inwoners die zich bij de gemeente aanmelden voor het carbidschieten en het ontsteken van de vreugdevuren, ontvangen een persoonlijke brief van de burgemeester. In deze brief wijst de burgemeester hen op de persoonlijke verantwoordelijkheid: “Er mag heel veel niet in ons land. Denk aan de horeca die nog altijd dicht zit. Denk aan de vele evenementen die niet door kunnen gaan. Denk aan de detailhandel die het moeilijk heeft door alle maatregelen. U mag dus wél carbidschieten en een vreugdevuur ontsteken. Dat schept verplichtingen en daar wijs ik u met klem op. Wij zien daar scherp op toe.”

Carbidschieten
Inwoners kunnen toestemming vragen voor carbidschieten op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur. Het betreft carbidschieten buiten de bebouwde kom, op eigen terrein, met melkbussen en/of dergelijke installaties met een maximale inhoud van 50 liter. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van acetyleengas, afkomstig van een mengsel van carbid (calciumacetylide) met water.

Vreugdevuren
Inwoners kunnen ontheffing aanvragen voor het houden van een vreugdevuur op eigen terrein op oudejaarsdag tussen 10.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur. Deze vreugdevuren mogen op oudejaarsdag vanaf 00.00 uur worden opgebouwd. Binnen de bebouwde kom zijn vreugdevuren niet toegestaan.

Aanvragen/melden kan tot en met donderdag 24 december 2020. Het ‘meldingsformulier carbidschieten’ is in te vullen via www.putten.nl/carbidschieten. Het ‘aanvraagformulier ontheffing vreugdevuur’ is in te vullen via www.putten.nl/vreugdevuur. Inwoners kunnen de formulieren ook afhalen in het gemeentehuis (Fontanusplein 1) of downloaden vanaf de website van de gemeente. Bij de aanvraag leveren inwoners een situatieschets in, waarop is aangegeven vanaf welke locatie zij met carbid gaan schieten.