‘Fietsendiefstal zorgt voor materiele schade waarbij het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid aangetast worden’

Foto: Pixabay

Fietsendiefstal is de meest voorkomende criminaliteit in Nederland. Ook in Putten, en met name in het centrum, worden er veel fietsen gestolen. Fietsenwinkels hebben besloten om fietseigenaren tegemoet te komen door volgende week van 22 juni tot en met 27 juni sloten extra voordelig aan te bieden.

Politiemedewerker Meltem Bediz is een onderzoek naar fietsendiefstallen gestart en zij vertelt: “In het centrum van Putten worden veel fietsen gestolen. Opvallend hierbij is dat dit vooral op maandag, dinsdag en woensdag veel gebeurd. De fietsen die worden weggenomen zijn van dure merken. Dieven hebben het vooral gemunt op fietsen van Gazelle, Cortina en Giant. Van het merk Giant worden voornamelijk veel elektrische fietsen weggenomen.  Dat zorgt voor veel materiele schade waarbij het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid aangetast worden van zowel de omwonenden, passanten en slachtoffers.”

Bediz vervolgt: “De fiets is het makkelijkste en meest gebruikte vervoermiddel in Nederland, maar ze zijn ook gemakkelijk te stelen en door te verkopen. Volgens het Bureau voor de Statistiek doet maar een op de drie mensen aangifte. Dat komt omdat de fietsen doorgaans niet verzekerd zijn en de gestolen fietsen bijna nooit gevonden worden.”

“Tijdens de diensten neem ik de hot spot locaties mee in het centrum. Wat opvalt is dat veel fietsen niet goed op slot worden gezet. In het centrum is er geen beveiligde fietsenstalling aanwezig waardoor de burgers de fietsen niet veilig kunnen stallen. In de Dorpsstraat en de Kerkstraat is er weinig plek om de fietsen te stallen. De burgers hebben geen ruimte om de fietsen door middel van een hangslot vast te zetten”, aldus Meltem. “Tijdens de surveillance zag ik dat een vrouw haar fiets voor de winkel parkeerde waar geen fietsenrekken stonden. Ik sprak deze vrouw aan en vertelde dat ik een project draaide over de fietsendiefstallen in het centrum van Putten. Ik vroeg naar haar ervaring. De vrouw vertelde dat zij het jammer vond dat er geen fietsenstalling aanwezig is in het centrum en dat zij haar fiets altijd zo dicht mogelijk bij de winkelingang stalt om sneller bij haar fiets te zijn en om te voorkomen dat haar fiets wordt weggenomen.” Overigens is het plaatsen van een fietsenstalling een onderwerp waar door de gemeente Putten aan gewerkt wordt.

“Met mijn onderzoek wil ik graag de bewustwording van de inwoners van Putten vergroten. Het is erg belangrijk om het fietsendieven moeilijk te maken. Dat kan al door de fiets goed op slot te zetten. Wellicht kan een extra hangslot uitkomst brengen. Ik heb de vier fietsenwinkels Geurts Tweewielers, BCE Bikes, Kleijer Tweewielers en Ligtrink 2wielers bereid gevonden om een actie op touw te zetten. Klanten kunnen voor een mooie korting een degelijk hangslot aanschaffen”, besluit Meltem.