‘In totaal zijn tot op heden drieëndertig plaatsgenoten besmet dan wel besmet geweest met het coronavirus’

Foto: Archief

Burgemeester Lambooij is in het licht van de landelijke ontwikkelingen zeker niet ontevreden over de situatie in Putten. “Het wordt drukker in het centrum, de stranden en het buitengebied. Maar over het algemeen wordt de 1,5 meter norm in acht genomen. De winkels blijven onverminderd een adequaat deurbeleid voeren en de horecaondernemers in Putten maken verstandig gebruik van de extra ruimte.”

Ook vandaag (woensdag 17 juni) schreef burgemeester Lambooij een raadsinformatie brief over de ontwikkelingen en de impact sinds de uitbraak van het coronavirus voor Putten. “Onze gemeente telt nog altijd een relatief laag aantal ziekenhuisopnames. Wel was er met name in de maand mei sprake van een lichte stijging. Vanaf het begin van de corona-uitbraak zijn tien plaatsgenoten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In totaal zijn tot op heden 33 plaatsgenoten besmet dan wel besmet geweest (stand per 15 juni 2020).”

“Voornemen van het kabinet is om per 1 juli nadere verruimingen door te voeren. De kans bestaat dat er op dat moment nadere informatie volgt over het bijwonen van kerkdiensten. Per 1 september gelden mogelijk nieuwe richtlijnen in verband met de organisatie van evenementen, zoals bijvoorbeeld de Ossenmarkt in Putten. Zodra ik beschik over nadere relevante informatie wat betreft deze mogelijke verruimingen, dan laat ik dat weten.”

“Er mag en kan steeds meer in Nederland. Er kan weer gesport worden, de scholen draaien weer en de horeca is inmiddels ruim twee weken open. Het aantal ziekenhuisopnames en dodelijke coronaslachtoffers per week daalt gestaag. Het aantal geregistreerde besmettingen stijgt daarentegen. Dit heeft vooral te maken met het intensiveren van het testbeleid. Bij al dit, in hoofdzaak, positieve nieuws benadrukt de rijksoverheid dat waakzaamheid geboden blijft. Het virus is niet weg. De kans op een tweede golf wordt niet uitgesloten. Als die zich voordoet, dan zijn wij daar wel beter op voorbereid”, zo schrijft Lambooij. “Landelijk beeld is verder dat met alle versoepelingen de 1,5 meter norm steeds meer onder druk komt te staan. Dit baart zowel het kabinet als het Veiligheidsberaad zorgen. De vele, en soms voor meerdere uitleg vatbare, regels maken dat ondernemers, verenigingen en inwoners zich in toenemende mate tot de gemeente wenden. De afgelopen maanden hebben wij ruim zeventig verzoeken en initiatieven getoetst aan landelijke regelgeving en aan de op dat moment geldende noodverordening. Wijzigingen in het wetgevend kader zorgen ervoor dat eerder gestelde vragen opnieuw beoordeeld moeten worden. Soms met gewijzigde uitkomsten. Daarbij ontstaan steeds meer vervolgvragen rond een verzoek of initiatief. Dat heeft tot gevolg dat een team van drie medewerkers hier volop werk aan heeft.”

“De steeds veranderende coronaregels trekken een zware wissel op de handhaving. Onze boa’s hebben in de afgelopen maanden ruim dertig processen-verbaal uitgeschreven. De toegenomen drukte op straat en de versoepelingen van de maatregelen maken dat de boa’s zich op dit moment meer coachend en waarschuwend manifesteren. Wij willen naast zorgvuldigheid ook gastvrijheid uitstralen. Daarmee accentueren wij bovendien de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Dit alles laat onverlet dat, indien nodig, er verbaliserend wordt opgetreden.”

“De afgelopen periode hebben wij in nauwe samenwerking met de ondernemersvereniging WCP (Winkelcentrum Putten) en de afdeling West-Veluwe van de Koninklijke Horeca Nederland gewerkt aan het ‘coronabestendig’ maken van het centrum van Putten. Inmiddels zijn de nodige maatregelen genomen. Zo maken de fiets en de auto een pas op de plaats in het centrum en zijn er desinfecterende zuilen geplaatst. Ook richten we fietsenstallingen in. De winkeliers hebben met elkaar de afspraak gemaakt om zo min mogelijk koopwaar op straat plaatsen. Dit om ruimte te bieden aan het winkelend publiek. Mede om de boa’s te ontlasten verschijnen er binnenkort zogeheten ‘winkelcoaches’ in het centrum. Deze vrijwilligers worden, voordat ze aan de slag gaan, geïnstrueerd door de boa’s en de centrumondernemers. De komende weken brengen wij de genomen maatregelen nader onder de aandacht van de bezoekers van ons centrum.”

“Samen met de horecaondernemers hebben wij eind mei een aangepast terrassenplan opgesteld. In totaal is er vijftig procent meer ruimte gecreëerd. Deze ruimte biedt de horeca de kans om de terrassen ruimer op te zetten. Als gemeente brengen wij de horeca hiervoor geen huursom in rekening. De ervaringen van de afgelopen weken zijn positief. De 1,5 meter norm wordt over het algemeen goed nageleefd.”

“De komende weken buigen wij ons als gemeente nader over de impact van de coronacrisis op onze lokale economie. Eind juni komen de kwartaalcijfers van het UWV beschikbaar. Ook hopen wij op dat moment een nader inzicht te hebben in het aantal faillissementen in onze gemeente. De afgelopen periode hebben wij contact gezocht met de in onze gemeente gevestigde slachterijen. Dit in het licht van de mogelijke besmettingen van arbeidsmigranten. Gelukkig bleek hiervan in onze gemeente geen sprake. Vanzelfsprekend hebben wij de ontwikkelingen rondom de besmette nertsen op fokkerijen in het zuiden van het land nauwgezet gevolgd, gelet op de aanwezigheid van nertsenfokkerijen in onze gemeente. Op dit moment is geen sprake van besmettingen op Puttense nertsenfokkerijen.”

“Uit onderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat jongeren tussen 12 en 18 jaar (54 procent) zich vaker vervelen dan voor de coronacrisis. Daarvan geeft 58 procent aan dat er maar weinig is om naar uit te kijken en 22 procent voelt zich vaker eenzaam. Uw raad heeft eind vorige maand ons per motie gevraagd om de jongeren nader te betrekken bij het beleid inzake corona. In de loop van deze maand hopen wij daartoe een initiatief te presenteren.”