Gemeente Putten ontvangt subsidie voor het aanstellen van een centrumcoördinator

Foto: Archief

De gemeente Putten ontvangt een subsidie van 30.000 euro van de provincie Gelderland. De subsidie is met name bedoeld voor het aanstellen van een centrumcoördinator. De centrumcoördinator zal samen met de gemeente, de winkeliers en de eigenaren van de gebouwen optrekken om leegstand tegen te gaan en het centrum aantrekkelijker te maken.

Provincie Gelderland meldt op haar website: “Het centrum van Putten ziet er verouderd uit. Onder meer door achterstallig onderhoud en omdat verschillende materialen zijn gebruikt (zoals allerlei soorten straatstenen). Daarom gaat gemeente Putten het centrum vanaf mei 2020 moderniseren. Maar alleen moderniseren is niet genoeg. In het centrum staan gebouwen die ‘beeldverstorend’ worden genoemd, bijvoorbeeld omdat ze slecht worden onderhouden. En er staan steeds meer gebouwen leeg. Meerdere winkels zijn gesloten, waardoor grote, opvallende gebouwen leeg staan. Hierdoor aarzelen eigenaren om in hun gebouwen te investeren: leegstand leidt tot meer leegstand. Dit zet het centrum onder druk.”

Verder is er nog te lezen: “Gemeente Putten en Ondernemersvereniging WCP werken intensief samen om het centrum aantrekkelijker te maken. Ze vroegen subsidie aan bij het programma SteenGoed Benutten van provincie Gelderland. Met de subsidie voor procesondersteuning huren ze centrumcoördinator Simon Hiemstra in. Hij voert gesprekken met alle betrokkenen en geeft advies over wat nodig is om de leegstand tegen te houden en te verminderen. Kortom, hij helpt hen een aanpak te vinden die past bij Putten. Om de leegstand te verminderen, moeten pandeigenaren, ondernemers en gemeente goed samenwerken. Om meer consumenten aan te trekken, zijn ook een divers aanbod van winkels en horeca, en marketing nodig. Zo wordt het winkelcentrum weer gevuld en is het klaar voor de toekomst.”

Met SteenGoed Benutten wil de provincie (dreigende) leegstand tegengaan. Door herbestemming, omvorming, stedelijke herstructurering of herontwikkeling van een gebouw of gebied wordt de omgeving weer prettig om in te wonen. De provincie geeft aan: “Als we al vroeg in het proces worden betrokken, kunnen we helpen als er plannen worden gemaakt. Bijvoorbeeld door subsidie te geven voor procesondersteuning. Deze subsidie is voor activiteiten in de haalbaarheids- of planfase. We helpen gemeenten, regio’s, stichtingen en verenigingen ook door mee te betalen aan een haalbaarheidsonderzoek, te ondersteunen bij het maken van een plan van aanpak of door procesbegeleiding of een adviseur.”