‘Ziekenhuisopname van Puttenaren lijkt beperkt en geen significante stijging van het aantal sterfgevallen’

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Ook deze week heeft burgemeester Lambooij een brief geschreven aan de leden van de gemeenteraad waarin hij de impact van de uitbraak van het coronavirus op onze gemeente op hoofdlijnen en puntsgewijs schetst. Hij geeft aan dat de algemene indruk voor Putten overwegend positief blijft. “Een enkele uitzondering daargelaten houden onze inwoners, bedrijven en instellingen zich goed aan de beperkende maatregelen.”

“Wij zien onverminderd strikt toe op de naleving van de maatregelen. Onze boa’s moesten de afgelopen week voor de eerste maal in verbaliserende zin optreden. Ook is tot sluiting van gebieden overgegaan. Verder signaleer ik een grote mate van saamhorigheid in Putten. Onze inwoners zien echt naar elkaar om. Dat waardeer ik ten zeerste. Ook spreek ik opnieuw mijn waardering en respect uit voor de vele mensen die zich al vele weken onvermoeibaar inzetten.”

Hij schrijft verder: “Kernboodschap van het kabinet: hou vol! Op dinsdag 7 april kwam de ministeriële commissie crisisbeheersing bijeen. Na afloop hiervan gaf minister-president Rutte aan dat het overleg geen aanleiding gaf tot het treffen van nieuwe aanvullende maatregelen. In de week vóór 28 april 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Het kabinet is tevreden over de wijze waarop Nederland met de beperkingen omgaat, maar roept eenieder op om dit gedrag toch vooral vol te houden.”

Het bestuurlijk en juridisch kader nader gespecificeerd
De noodverordening zoals die op 26 maart 2020 is uitgevaardigd door de voorzitter van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), blijft onverminderd van kracht. Gemeenten, toezichthouders en politie, kunnen optreden als mensen de richtlijn van ‘houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen’ niet naleven. De voorzitter van de VNOG heeft op 7 april 2020 door middel van een wijzigingsbesluit de werkingsduur van genoemde noodverordening verlengd tot en met 28 april 2020. Daarnaast is artikel 2.8 van de noodverordening aangepast. Dit artikel heeft betrekking op het verbod tot openstelling van kinder- en gastouderopvang. In de toelichting behorende bij het wijzigingsbesluit geeft de voorzitter nadere duiding ten aanzien van het verbod om zonder eigen toilet-, was- en douchevoorziening gebruik te mogen maken van de recreatieve voorzieningen. Op 8 april 2020 heeft de voorzitter van de VNOG het aanwijzingsbesluit ‘verboden gebied strand Nulde en aangrenzende wateren’ vastgesteld. Voor evenementen geldt onverkort dat ze zijn verboden tot 1 juni 2020.

Openbare orde en veiligheid; onverminderd strikt
Als gemeente zien wij onverminderd strikt toe op de naleving van de coronamaatregelen zoals die door de rijksoverheid en de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) zijn afgekondigd. Het beleid is er op gericht om samenscholingen te voorkomen. Om die reden heb ik de kruidentuin aan de Brinkstraat tot verboden gebied verklaard. Jongeren overtraden hier meerdere malen het samenscholingsverbod. Extra toezicht moet voorkomen dat teveel mensen tegelijk gebruik maken van de openbare sportvoorzieningen in het Calisthenicspark aan de Midden Engweg. Ook is hier een (waarschuwings-)bord geplaatst. Onze boa’s hebben de afgelopen dagen drie bekeuringen uitgedeeld aan jongeren die onvoldoende afstand van elkaar hielden. Zoals aangegeven is strand Nulde en bijbehorende parkeerplaats tot en met 28 april 2020 gesloten. Mede door de eerdere sluiting van andere stranden in de omgeving in combinatie met het mooie weer was het hier te druk en werd daardoor onvoldoende afstand gehouden.

Gezondheid, zorg, wonen: ziekenhuisopname van Puttenaren lijkt beperkt
Het RIVM maakt vanaf vorige week het aantal ziekenhuisopnames per gemeente bekend. Op basis van deze gegevens lijkt hiervan in onze gemeente op dit moment in beperkte mate sprake van ziekenhuisopnames. Sinds vorige week word ik niet langer actief op de hoogte gesteld van inwoners die overlijden aan het coronavirus. Onze eigen bevolkingsadministratie vertoont op dit moment, in vergelijking met eerdere jaren, geen significante stijging van het aantal sterfgevallen.

De GGD Noord- en Oost-Gelderland monitort het welzijn van de bevolking in de Noord- en Oost Gelderland. In de week van 23 tot 29 maart is een eerste peiling gehouden. Deze eerste, nog niet representatieve, peiling laat zien dat er veerkracht is bij de bevolking. De meeste mensen geven hun leven op dit moment een voldoende en proberen zo normaal mogelijk door te gaan met hun leven.  Ook geven de respondenten aan zich goed te houden aan de maatregelen. Positief is ook dat er meer verbondenheid met anderen wordt ervaren. Tegelijkertijd wordt echter vastgesteld dat er zorgen zijn. Bijvoorbeeld over de gezondheid en de economische gevolgen. Ongeveer één op de tien inwoners geeft aan behoefte te hebben aan extra hulp of ondersteuning. Nadere informatie treft u aan op www.ggdnog.nl. Wij staan onverminderd in contact met onze huisartsen en zorgverleners. Ook laat ik mij geregeld op de hoogte stellen van de ontwikkelingen binnen onze verpleeg- en verzorgingstehuizen. Dit mede in het licht van de landelijke ontwikkelingen. Twee weken geleden is de website www.puttenhelpt.nl online gegaan. Doel van de site is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Welzijn Putten coördineert dit initiatief en biedt ook een zogeheten Burenhulpkaart aan onze inwoners aan. De medewerkers van het team Putten van Stimenz (maatschappelijk werk, inwonersondersteuners en sociaal raadslieden) werken vanuit huis, maar zijn volop bereikbaar via telefoon, app, mail en videobellen. De bereikbaarheid en de steunmogelijkheden van Stimenz en andere maatschappelijke instellingen die actief zijn binnen Putten, brengen wij stelselmatig via de gemeentelijke communicatiekanalen naar buiten. Wij onderhouden frequent contact met deze instellingen.

Economie: ruim 200 verzoeken om (financiële) ondersteuning
De uitbraak van het virus heeft ook in Putten grote economische impact. Sinds de sluiting van de horeca en het verbod op uitoefening van contactberoepen zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste hebben zich inmiddels 200 ondernemers bij ons gemeld voor (financiële) ondersteuning. Dit in het kader van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Deze week zijn de eerste voorschotten verstrekt. Wij hebben het bestuur van de WCP deze week nader geïnformeerd over de implementatie van de steunmaatregelen. Daarbij hebben wij onder andere aangegeven altijd bereid te zijn om te kijken of maatwerk geleverd kan worden. Deze week kondigde het kabinet aan 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor overbruggingsleningen aan startups, scale-ups en innovatieve MKB-bedrijven. Deze leningen worden verstrekt via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Binnenkort wordt nadere informatie verstrekt over de uitvoering van deze regeling. Informatie over landelijke en regionale regelingen wordt ook via de gemeentelijke website bekendgemaakt. Zoals ik vorige week al aangaf heeft de geldende noodverordening een grote impact op de parken en campings in Putten. De voorzitter van de VNOG heeft de bepalingen voor de parken en campings deze week via een wijzigingsbesluit nader omschreven. Ik heb de parken en campings daarop per brief geïnformeerd over deze nadere omschrijving. In de brief stel ik vast dat over het algemeen goed gehoor wordt gegeven aan de maatregelen maar dat scherpte geboden blijft. Groepen van meer dan drie personen (die niet tot één huishouden behoren) zijn niet toegestaan. Alle groepsvormen en samenkomsten zijn verboden: er mogen dus ook geen feestjes, barbecues, muziekgroepjes, wedstrijdjes of wat dan ook worden georganiseerd. Ook heb ik de sector nogmaals gewezen op het bestaande verbod op de openstelling van gemeenschappelijke douche-, was- en toiletvoorzieningen. Dit omdat in regionaal verband helaas is geconstateerd dat een aantal recreatieondernemers de definitie van gemeenschappelijk te ruim interpreteerde. De markt is woensdag opnieuw zonder incidenten verlopen. De klanten bij de kramen hielden zich aan de 1,5 meter, etenswaren werden niet ter plekke genuttigd. Zoals vorige week aangegeven wordt de markt vanaf woensdag 22 april tijdelijk verplaatst naar het parkeerterrein achter het gemeentehuis. Onze supermarkten en de winkels voeren een adequaat deurbeleid. Bij veel winkels worden de maatregelen meertalig gecommuniceerd.

Onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp: de druk neemt toe
De lokale scholen en kinderdagverblijven zijn inmiddels vier weken gesloten. Dat blijft tenminste zo tot en met 28 april 2020. Die dag valt in de meivakantie. Dat maakt dat de scholen op zijn vroegst op maandag 4 mei weer open gaan. Een uitzondering is gemaakt voor kinderen van personen die werkzaam zijn in een vitaal beroep én voor kinderen met een complexe thuissituatie (sociale indicatie). Wij merken dat de druk verder toeneemt. Extra aandacht gaat uit naar kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Hierbij is ook onze leerplichtambtenaar aangehaakt. Ook staan wij in nauw contact met Veilig Thuis en onze partners op het terrein van jeugdhulpverlening.

Gemeentelijke dienstverlening en organisatie: weinig bezoek en veel bellers
Inmiddels is de bedrijfsvoering van de gemeente geheel ingericht op werken op afspraak. Onze inwoners kunnen alleen nog op telefonische afspraak en voor urgente zaken terecht in onze servicecentrum. Onze medewerkers geven goed gehoor aan de oproep om zoveel als mogelijk thuis te werken. Lopende projecten worden constant in het licht van de huidige situatie beoordeeld. Daar waar sprake is van informatie- en inspraaktrajecten wordt steeds gekeken of uitstel mogelijk is of dat overgegaan moet worden tot een digitale consultatie. Het college blijft paraat en vergadert wekelijks digitaal, net als het gemeentelijk beleidsteam (GBT), dat nu ongeveer drie keer per week overleg heeft om de situatie te bespreken. Het managementteam fungeert als operationeel team voor uitvoering van de besluiten en maatregelen.

Er wordt breed ingezet op communicatie
Onze aangepaste website wordt onverminderd goed bezocht. Verder blijven wij zowel online, telefonisch als ‘in print’ contact zoeken met onze inwoners. Er verschijnen regelmatig persberichten. Daarnaast putten media geregeld uit deze raadsinformatiebrieven.

De financiële consequenties worden in beeld gebracht
De uitbraak van het virus heeft ook voor ons als gemeente financiële consequenties. Deze worden door de organisatie in beeld gebracht. Verwachting is dat eerst dit najaar de volledige impact in financieel opzicht duidelijk is. Inmiddels is het gesprek tussen de VNG en het kabinet over compensatiemaatregelen gestart.