‘Er is wel een vermoeden dat er meer aan de hand is in het Puttense buitengebied’

Foto: Archief

Er zijn in de afgelopen jaren in het buitengebied betrekkelijk weinig hennepkwekerijen, drugslabs en drugsdumpingen aangetroffen ten opzichte van de landelijke en regionale cijfers.

Dat geeft het college aan in de beantwoording van de schriftelijke vragen die Van den Brink, fractievoorzitter van de SGP, had gesteld. Op basis van de landelijke en regionale cijfers is er wel een vermoeden dat er mogelijk meer aan de hand is of moet zijn in het Puttense buitengebied. Het buitengebied is door het Regionale Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Oost Nederland als blinde of witte vlek van de gemeente Putten genoemd.

“De politie in Putten heeft gemeld dat in 2017 in een garagebox grondstoffen en apparatuur werden aangetroffen voor productie van drugs (amfetamine). In maart 2020 werd in een schuur een drugslab aangetroffen. Van drugsdumpingen in mestkelders zijn geen cijfers bekend. Wel vinden er volgens de politie af en toe drugsdumpingen plaats”, legt het college uit. “Om meer zicht te krijgen op eventuele misstanden in het buitengebied moeten mensen signalen van misstanden leren herkennen en bereid zijn om deze vaker te melden. Daartoe hebben wij eerst de folder ‘Wat te doen bij benadering door criminelen’ in het buitengebied laten verspreiden. Verder willen wij meer informatiebijeenkomsten beleggen, met als doel om de bewustwording te vergroten. Dat is ook één van de actiepunten uit het plan van aanpak ondermijning gemeente Putten, dat aan de gemeenteraad is verstrekt.”

Om de meldingsbereidheid te vergroten kan men sinds kort laagdrempelig signalen melden bij de gemeente via www.putten.nl/meldeenvermoeden. Ook zal er binnenkort in samenwerking met de gemeente Ermelo en de provincie Gelderland een campagne worden gestart met Meld Misdaad Anoniem. De (online) campagne richt zich specifiek op het buitengebied.

Verder meldt het college nog: “Ten aanzien van handhaving zetten wij in op een goede samenwerking tussen de politie en de BOA’s. Zo zijn er bij de politie Veluwe West twee wijkagenten specifiek aangewezen voor het buitengebied van Putten en is er onlangs een milieu-agent begonnen, die zich met onderhavige problematiek gaat bezig houden.”