Voor het college kwam het vertrek van Buurtzorg Jong als een onverwacht besluit

Foto: Pixabay

Voor het college van burgemeester en wethouders was het besluit van Buurtzorg Jong om op korte termijn terug te treden uit de gemeente Putten een onverwacht besluit. Zo blijkt uit de beantwoording van het college op de schriftelijke vragen die Koornneef van Gemeentebelangen heeft gesteld.

Het college verduidelijkt: “Op vrijdag 6 maart 2020 is op bestuurlijk niveau gesproken met Buurtzorg Jong. Tijdens dit overleg is afgesproken wederzijds nog energie in de samenwerking te steken. Op maandag 9 maart 2020 is het college op de hoogte gebracht van het besluit van stichting Buurtzorg om op korte termijn terug te treden uit de gemeente Putten. Om die reden spreken wij van ‘een voor ons onverwacht besluit’.”

Volgens het college was voor Buurtzorg Jong een van de hoofdredenen de per 1 januari 2020 doorgevoerde beleidswijziging, waarin Buurtzorg Jong niet langer verantwoordelijk was voor de toegang tot de jeugdhulp. De gemeente Putten werd met ingang van 1 januari verantwoordelijk voor deze toegang en nam daarmee de regie over. Hiervoor zijn jeugdconsulenten aangesteld die de intakegesprekken voeren, waarna passende hulp wordt aangeboden. Buurtzorg Jong richtte zich in hoofdzaak op het begeleiden van cliënten binnen de eerstelijnszorg. De gemeente verwachtte hierdoor meer grip te krijgen op de inzet van de jeugdhulp.

“Er is naar onze mening altijd sprake geweest van een constructieve en volwassen samenwerking waarbij op 6 maart 2020 bestuurlijk ook waardering is uitgesproken voor het werk van Buurtzorg Jong. Dit met de aantekening dat binnen een complex domein als de jeugdhulp er altijd verschillen van inzicht zijn. Dit ook met de aantekening dat door de kortingen van de rijksoverheid veel druk op de sector staat waardoor er per definitie wrijving ontstaat. De stelligheid waarmee Buurtzorg Jong aan heeft gegeven te stoppen was voor het college aanleiding om meteen op zoek te gaan naar andere aanbieders. Dit om de cliënten niet de dupe te laten worden van de opzegging door Buurtzorg Jong en de zorg te kunnen continueren. De wens van een zorgvuldige overdracht is ook door Buurtzorg Jong uitgesproken”, aldus het college.

“Op dit moment zijn wij in contact met diverse partijen en zorgaanbieders. Buurtzorg Jong heeft ons voor fait accompli gesteld. De mededeling van die zijde is niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Wij hebben daar naar onze mening adequaat op gereageerd. Dit om de zorg voor de cliënten te borgen”, besluit het college.