Column van Ellis van Dam (Gemeentebelangen): Draagvlak Duurzaamheidsinitiatieven Putten

Foto: Eigen foto

Nederland heeft het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend en haar doelstellingen bepaald voor 2030 (49 procent CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990) en 2050 (minimaal 80-95 procent CO2-emissiereductie ten opzichte van 1990). Putten heeft zelfs de ambitie om in 2050 een klimaat neutrale gemeente te zijn en dus net zo veel energie op te wekken als dat men gebruikt in de gemeente. Om dit doel te bereiken wil het college de komende jaren concrete stappen zetten met betrekking tot grootschalige energieopwekking.

In de raadsvergadering van 9 januari jl. is aan de raad gevraagd om de startnotitie Regionaal Energietransitie (RES) voor Noord Veluwe vast te stellen. Mocht u dit nog niet weten: In de RES beschrijft de regio hoeveel duurzame elektriciteit zij kan en wil opwekken in 2030 en op welke locaties. Wij hebben helaas voor de vaststelling en opmaak van de RES onvoldoende tijd gekregen en wij beseffen dat de fractie van Gemeentebelangen dit proces alleen niet kan tegenhouden. Om die reden heb ik tijdens de raad van 9 januari een stemverklaring afgegeven met de boodschap dat de RES een te belangrijk dossier is om binnen een te krap tijdspad over te besluiten. Wij worden op deze manier voor het blok gezet.

Om opvolging te geven aan de beoogde doelstelling (realistisch of niet), is er inmiddels gestart met de pilot Grootschalige Energieopwekking. Via de gemeentelijke communicatiekanalen en lokale

media zijn initiatiefnemers gevraagd hun initiatieven kenbaar te maken bij de gemeente. Inmiddels zijn er verschillende initiatiefvoorstellen gedaan en staan een aantal initiatieven op ‘groen’. Dit betekent dat er is voldaan aan alle voorwaarden waaronder participatie. Verschillende initiatieven als zonneweides (met of zonder windmolens) schieten als paddenstoelen uit de grond in Putten. Het is immers een mooi verdien model! Waar niet goed over is nagedacht is dat deze relatief grote projecten Putten zal verdelen. We zien dat er nu al enorme verdeeldheid is en spanningen ontstaan tussen buurtschappen en zelfs binnen families. Dit gaat een enorme impact hebben en niet alleen op de ontsiering van het Puttense landschap.

Wat Gemeentebelangen betreft maakt deze coalitie de verkeerde afwegingen: duurzaamheid boven leefbaarheid. Waarom neemt Putten de aanbeveling vanuit het ministerie niet over waarin staat dat eerst andere gebouwen vol gezet moeten worden met zonnepanelen, voordat landbouwgrond gebruikt wordt? En waarom niet eerst starten met één zonneweide pilot dat het meeste draagvlak geniet en de minste impact heeft i.p.v. gelijk akkoord te geven voor diverse projecten? Zo kunnen wij met elkaar beoordelen of dit haalbaar en wenselijk is en wat nu werkelijk de impact zal zijn van een dergelijk project. Mijn advies: laten wij als relatief klein dorp niet het beste jongetje van de klas willen zijn ten koste van onze inwoners en neem geleidelijk stappen om zeker te zijn dat wij het juiste doen voor de natuur, maar ook voor elkaar!

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Ellis van Dam, raadslid voor Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email [email protected].