‘We zijn hier eigenlijk net een toverfabriek’

Voorzichtig schuifelen de kleuters van basisschool De Pelikaan achter elkaar aan door de porseleinfabriek van Heinen Delfts Blauw. De groepen 1 en 2 van de basisschool namen vanmorgen (woensdag 12 februari) een kijkje bij de fabriek op industrieterrein Keizerswoert in verband met de Hollandse themaweek.

Een week lang behandelen ze op school allerlei onderwerpen uit de Nederlandse cultuur, waaronder Delfts blauw aardewerk wat wereldwijd bekend staat als typisch Nederlands product.

Door: Annette O’Shea

Voor de kleuters van vier en vijf jaar oud lijkt het maakproces van porselein op het eerste gezicht een te ingewikkeld proces, maar toch begrijpen ze het al snel. “Eigenlijk maken we de spullen gewoon van klei en verf, dat doen jullie op school ook weleens toch?” vraagt Jorrit Heinen aan de groep kinderen die meteen heftig ja knikken. “Alleen is dit hele andere klei en verf dan waar jullie op school mee werken.”

De klassen beginnen hun rondleiding bij het maken van de klei en het gieten van de mallen. Daarna laat een medewerker van Heinen Delfts Blauw zien hoe de beschilderde voorwerpen ondergedompeld worden in een bak glazuur, waarna de schildering helemaal verdwenen is onder een witte laag. “We zijn hier eigenlijk net een toverfabriek”, grapt Jorrit. “Voor de vaas de oven in gaat zie je niks meer van de verf die erop zit en als het uit de oven komt, is het opeens glanzend blauw! Net als de verf die we gebruiken. Als je ermee schildert dan is deze zwart en als de verf heet wordt, dan is het blauw geworden.”

Na de rondleiding langs het maakproces van Delfts blauw aardewerk is de beurt aan de kinderen om zelf aan de slag te gaan. Met porseleinstiften maken ze een tekening op een wit tegeltje met Delfts blauwe hoekornamenten. “Als je dit nou heel leuk vindt om te doen, dan kun je over twintig jaar misschien wel hier komen werken als schilder!” Terwijl de één heel precies te werk gaat, vindt de ander het vooral leuk om te kijken hoe de échte meesterschilders in de fabriek te werk gaan. Aan het eind van de rondleiding gaan alle kinderen met hun eigengemaakte Delfts blauwe tegeltje weer naar huis.