Putten viert Internationale Vrouwendag een dagje eerder

Foto: Eigen foto

Samen wandelen, vrijheidsverhalen delen en ontmoeten. Alle vrouwen vanaf 12 jaar zijn welkom op zaterdag 7 maart vanaf 16.00 uur in het inloophuis ‘t Hart van Putten aan de Molenweg 2. Daar wordt Internationale Vrouwendag gevierd.

Voor de bijeenkomst in het inloophuis start er om 14.00 uur een wandeling vanaf Het Smulhuisje (Krachtighuizerkern). Een wandelcoach begeleidt deze wandeling en laat de symboliek van vrijheid in de natuur beleven.

Om 16.15 uur start een vrij programma in ’t Hart van Putten met ‘Vrijheidspraatjes’. Vrouwen vertellen over hun bevrijding. Daarna is er een afternoontea met thee, koffie en wat lekkers. De bijdrage in de kosten bedraagt 3 euro (meer mag ook) en/of iets lekkers voor bij de afternoontea. Om 18.00 uur is het feestje afgelopen.

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op veel verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

Feiten over vrouwen

Vrouwen vormen vijfitg procent van de wereldbevolking. Vrouwen doen zesenzestig procent van al het werk. Vrouwen verdienen tien procent van het wereldinkomen. Vrouwen hebben één procent van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is vijf procent vrouw. Van alle armen op de wereld is vijfenzeventig procent vrouw. Van alle analfabeten op de wereld is zesenzestig procent vrouw. Van alle vluchtelingen op de wereld is vijfenzeventig procent vrouw. Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland is zesendertig procent vrouw. Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld drieëntwintig procent minder dan mannen.