Maaldag bij stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk

Foto: Elly van Geest

Bij stoomgemaal Hertog Reijnout (Arkemheen) in Nijkerk wordt op zaterdag 29 juli een vakantie maaldag gehouden voor vakantiegangers en niet-vakantiegangers.

Er valt van alles te beleven voor jong en oud. Het oude gemaal (1883) is onder stoom, dus de stoommachine kan in werking bezichtigd worden. De stoker, machinist en aanwezige vrijwilligers kunnen honderduit vertellen over hoe vroeger en nu het water beheerst wordt. Als de waterplanten zijn gemaaid tuft een stoombootje de Wiel op en neer; er kunnen passagiers mee. Voor de kinderen is er een zomerspeurtocht. Op deze maaldag kunnen ze een stoom diploma halen door opdrachten bij de stoker en machinist te doen en een stoommachientje aan de gang zien te krijgen.

Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Het is schitterend in de polder. De kikkers en rietvogels geven om 13.00 uur een openluchtconcert en op de zolder van het bezoekerscentrum is voor de laatste dag de expositie van de Nijkerker kunstenaar Harm Visser te zien. In augustus is er een andere tentoonstelling.

Kom op zaterdag 29 juli van 11.00 uur tot 16.00 uur stoom afblazen in de polder Arkemheen. Het gemaal is te vinden aan de Zeedijk 6 in Nijkerk. De entree bedraagt  3,50 euro voor volwassenen en kinderen tot en met 14 jaar betalen 1,75 euro. Kijk voor meer informatie op www.stoomgemaal-arkemheen.nl.