In het jaar 2024 zijn door de gezamenlijke waterschappen meer muskus- en beverratten gevangen. Deze ratten vormen een risico voor de waterveiligheid door graverij in dijken, kades en de natuur.
Lambertus van Diermen, coördinator muskusrattenbestrijding, benadrukt het belang van intensieve samenwerking tussen de waterschappen om de muskus- en beverratten terug te dringen. In het beheergebied van Waterschap Vallei en Veluwe is de populatie van muskusratten verder teruggedrongen dankzij deze inspanningen.
De waterschappen langs de grote rivieren werken onder leiding van Waterschap Rivierenland intensief samen om muskus- en beverratten te bestrijden. Het is gelukt om de beverratten voornamelijk aan de grens te vangen, waardoor ze zich niet verder in Nederland vestigen.
In 2024 steeg de landelijke muskusrattenvangst met bijna 15.000 dieren, een stijging van 29% ten opzichte van 2023. Deze toename wordt toegeschreven aan lange periodes van hoogwater en gerichte bestrijding.
In tegenstelling tot de landelijke trend, is in het beheergebied van Waterschap Vallei en Veluwe een daling van muskusratten gevangen. De populatie is zo klein en verspreid dat voortplanting moeilijker wordt.
Muskus- en beverratten worden bestreden vanwege hun graverij in dijken en hun bedreiging voor de biodiversiteit. Ze vormen een gevaar voor de waterveiligheid en hebben nauwelijks natuurlijke vijanden.
We blijven streven naar internationale afspraken over professionele bestrijding van muskus- en beverratten om deze invasieve soorten effectief te bestrijden.