Stijgende Vergunningskosten Dwingen Horecaondernemers Tot Creatieve Oplossingen

11 mei , 8:00 Nieuws
image 24 674486d66c035

PUTTEN, 11 mei 2025 - De drastische toename van vergunningskosten in de horecasector zet ondernemers voor nieuwe uitdagingen.

Recent onderzoek onthult dat de gemiddelde prijs voor een horecavergunning is gestegen tot 375 euro, in schril contrast met het bedrag van 240 euro van tien jaar terug, zo meldt een rapport van lokale bronnen. De verplichting tot het verkrijgen van een horeca- of exploitatievergunning, hoewel niet wettelijk voorgeschreven, legt een zware financiële last op de sector.

Diepe Kloof in Tarieven

Gemeenten hebben een grote mate van vrijheid in het vaststellen van vergunningstarieven, wat resulteert in aanzienlijke variaties in de kosten. Verbijstering heerst over enkele gemeenten die meer dan 1000 euro in rekening brengen voor een vergunning, een situatie die door Koninklijke Horeca Nederland als verwerpelijk wordt bestempeld.

Lokale Oproep tot Actie

Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland benadrukt de waarde van ondernemers voor de lokale economie en benadrukt het ongerechtvaardigde karakter van de extreme tarieven die sommige gemeenten hanteren. De organisatie pleit voor overheidsingrijpen, zoals het instellen van een maximumtarief voor vergunningen, om horecaondernemers te beschermen tegen buitensporige kostenstijgingen.