De problematische schulden in Nederland vormen een groeiend maatschappelijk probleem waarbij bestaande maatregelen ontoereikend blijken, zo waarschuwt een recent rapport.
Vrijwilligersorganisatie, die mensen met schulden ondersteunt, benadrukt de al jaren slepende problematiek die recentelijk verergerd is. Directeur Jerzy Soetekouw spreekt van een schrijnende situatie waarin steeds meer mensen dreigen te verdrinken.
Het probleem treft een divers publiek, van buren tot collega's, die door tegenslagen als ziekte, scheiding, of structurele inkomensproblemen in de financiële malaise belanden. Een kleine onvoorziene gebeurtenis kan al leiden tot problematische schulden, waarschuwt Soetekouw.
Het rapport bekritiseert niet alleen het groeiend aantal schulden, maar richt ook de aandacht op inefficiënte inning van schulden. Jaarlijks worden aanzienlijke bedragen gespendeerd aan dit proces, terwijl het uiteindelijke resultaat ver achterblijft. Daardoor vormt de schuldhulpverlening eerder een financieel lucratief model dan een daadwerkelijke oplossing voor mensen in nood.
In een recent gepresenteerd voorstel bepleit de organisatie diverse maatregelen om de pijnpunten in de schuldenindustrie aan te pakken. Een van de voorstellen is een 'pauzeknop' bij betalingsregelingen, waardoor schuldenaars enige ademruimte krijgen bij onverwachte financiële tegenvallers.
Daarnaast roept de organisatie op tot verplichte financiële educatie, zoals een 18+-check op scholen, om jongeren beter voor te bereiden op hun financiële verantwoordelijkheden als volwassenen.
De complexe problematiek van schulden reikt verder dan alleen de economische impact; het heeft aanzienlijke effecten op gezondheid, relaties en toekomstperspectief. De roep om een effectievere aanpak van schulden klinkt dan ook breder dan louter financiële belangen.