In het afgelopen jaar heeft Nederland significante verschuivingen gezien in de huisvesting van statushouders, zo blijkt uit recente gegevens. Van alle vrijgekomen sociale huurwoningen in 2022 werd ongeveer zeven procent toegewezen aan statushouders, een stijging ten opzichte van het voorgaande jaar waar dit percentage op 6,4 lag.
Vooral in diverse regio's nam het aantal voormalige asielzoekers dat een corporatiewoning kreeg aanzienlijk toe, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Zuidoost-Drenthe, Alkmaar, Haarlem en delen van Zeeland kregen relatief meer statushouders een sociale huurwoning. In tegenstelling tot Twente, waar het aandeel toewijzingen aan statushouders het laagst was in 2022.
Uit het onderzoek blijkt dat in 23 van de 40 onderzochte regio's het aantal toegewezen sociale huurwoningen aan statushouders is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Opmerkelijk is de sterke toename van toewijzingen in de regio Delfzijl in 2022.
In totaal werden in 2022 meer dan 162.000 corporatiewoningen beschikbaar gesteld, waarvan 11.000 werden toegewezen aan statushouders. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor de initiële huisvesting van statushouders. Echter, aan het einde van 2022 waren er nog 16.200 statushouders zonder huis, afhankelijk van opvang door het COA.
Helaas zijn de uitdagingen in huisvesting voortgezet, aangezien het aantal wachtende statushouders bij aanvang van maart 2025 is gestegen naar 18.720. Deze personen verblijven in onder andere asielzoekerscentra in afwachting van huisvesting.