Het Erfgoed van Puttense Verzetsfamilie Van Geen in de Schijnwerpers

20 mei , 11:31 Nieuws
landgoed

Erfgoed Blootgesteld

In het kader van de herdenking van 80 jaar bevrijding, wordt deze maand het aangrijpende verhaal van de familie Van Geen uit Putten belicht in Huize Bijstein. De geschiedenis van deze vooraanstaande familie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol speelde in het lokale verzet, komt hiermee op indrukwekkende wijze tot leven.

Van Burgemeesterswoning tot Verzetsbolwerk

In 1927 vestigt de familie Van Geen zich in Putten, als de vader wordt aangesteld als burgemeester. Huize Bijstein aan de Nijkerkerstraat wordt hun thuis. Het rustige gezinsleven wordt abrupt verstoord door de oorlog, waarbij de vader gedwongen wordt onder te duiken. Bij de terugkeer van de vader naar het landgoed, transformeert dit al snel tot een knooppunt van verzet.

Moedige Verzetsdaden

De familie Van Geen speelt een essentiële rol in het verbergen en ondersteunen van geallieerde militairen. Zoon Henri onderscheidt zich als een van de meest actieve verzetsstrijders. Zijn koeriersdiensten, sabotageacties en leiderschap binnen het verzet tekenen zijn heldhaftige betrokkenheid.

Dodelijke Consequenties

De tragische aanslag bij de Oldenallerbrug in 1944 heeft desastreuze gevolgen voor Putten. Als vergelding worden honderden mannen afgevoerd naar Kamp Amersfoort en worden tientallen huizen verwoest. Het lot van Henri van Geen neemt een duistere wending, resulterend in zijn ultieme offer voor vrijheid en verzet.

Erfgoed Bewaard en Verteld

De impact van het heldhaftige verzet van de familie Van Geen klinkt door in de lezingen en tentoonstellingen die deze maand in Huize Bijstein plaatsvinden. Kirsten Zimmerman, waarvan de oudoom de strijd niet overleefde, eert samen met het Nationaal Onderduikmuseum de nagedachtenis van Henri en andere slachtoffers, waardoor hun erfgoed voortleeft in de geschiedenis van Putten.