Stelt u zich voor: een onbekende persoon speurt rond op het terrein van uw buren of wordt u 's nachts lastiggevallen door dronken jongeren. In dergelijke situaties is het contact opnemen met de politie soms onvermijdelijk. Of u nu getuige bent van een voorval dat politie-aandacht vereist of zelf het slachtoffer bent van een misdrijf, zoals diefstal of mishandeling, begrip hebben van wanneer u melding moet maken en wanneer u aangifte moet doen, is essentieel.
Wanneer u een melding maakt bij de politie, deelt u simpelweg wat er is gebeurd. Over het algemeen leidt een melding niet tot verder politieonderzoek, tenzij meerdere personen vergelijkbare situaties melden. In sommige gevallen biedt de mogelijkheid om anoniem te melden een groot voordeel. Als u terughoudend bent om naar de politie te stappen, is Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 een alternatief zonder uw identiteit prijs te geven.
Bij het doen van aangifte vraagt u de politie om een onderzoek te starten. U wordt gevraagd om gedetailleerd te vertellen wat er is gebeurd, eventuele schade of letsel aan te geven. Na het indienen van de aangifte besluit de officier van justitie of er een strafrechtelijk onderzoek volgt. Het intrekken van aangifte is niet eenvoudig.
Het doen van aangifte is voor iedereen toegankelijk. Minderjarigen dienen een volwassene mee te nemen. Voor kinderen onder de twaalf zal de politie contact opnemen met hun ouders of verzorgers, behalve in gevallen waarbij deze betrokken zijn. Het is vereist om bij aangifte een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, te tonen.
Deze column benadrukt het belang van actie ondernemen door melding of aangifte te doen bij de politie wanneer u getuige bent van ongebruikelijke gebeurtenissen of slachtoffer bent van een misdrijf. Alleen door proactief te handelen, kan de politie effectief optreden. Bespreek met de autoriteiten wat in uw specifieke situatie de juiste aanpak is: melding maken of aangifte doen!
H. A. Lambooij, Burgemeester