Wij Putten bezorgd over politiesterkte Putten

Foto: Tim Donkersgoed

De fractie van Wij Putten is bezorgd over de politiesterkte in Putten, nu de politie in Oost-Nederland ongeveer 150 agenten moet afstaan aan de Randstad.

De politie van Oost-Nederland, waarvan Putten ook deel uitmaakt, moet ruim 150 agenten uitlenen aan de Randstad, vanwege de extra beveiliging van advocaten, officieren van justitie en rechters. Herman Luitjes, fractievoorzitter van Wij Putten: “Wij Putten heeft er op zich begrip voor dat de persoonsbeveiliging meer inzet vraagt, gelet op de veiligheidssituatie in de Randstad, maar wij vinden dat dit niet te lang ten koste mag gaan van de politiesterkte in de regio. Op deze manier wordt het onmogelijk voor de politie in onze regio om de criminaliteit te bestrijden.”

Vorig jaar was er ook al een alarmerend bericht in NRC Next over de inzet van politie. Wij Putten had daar toen ook vragen over. Nu lijkt de situatie in Oost-Nederland nog verder verslechterd. De tijd dat de Rijkspolitie in Putten met meer dan 25 agenten in Putten was gestationeerd, ligt inmiddels dertig jaar achter ons.

Burgemeesters in de regio hebben onlangs een brandbrief aan minister Grapperhaus geschreven over de onderbezetting van de politie in Nederland. In vragen aan het college wil Wij Putten van burgemeester Lambooij weten of hij het met de inhoud van deze brandbrief aan de minister eens is en of hij de openbare orde en veiligheid in Putten nog steeds kan garanderen. Luitjes: “We hebben de ambulance uit Putten zien vertrekken en de brandweer komt nu ook al onder druk te staan. Wij Putten wil niet dat de politiesterkte in Putten nog verder wordt aangetast. We hebben niet voor niks fors geïnvesteerd in het onderkomen van de politie in het gemeentehuis.”

De fractie van Wij Putten heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen.