‘De zonnevelden komen als een lappendeken over ons buitengebied te liggen’

Foto: Redactie

“In de basis is de SGP-fractie tevreden met de begroting zoals die voor ons ligt”, geeft fractievoorzitter Van den Brink aan tijdens de gemeenteraadsvergadering die vanavond (donderdag 14 november) wordt gehouden. “Een begroting die zich kenmerkt door enerzijds de ombuigingen in het sociaal domein en anderzijds volop ruimte geeft aan de uitvoering van het coalitie akkoord.”

“De SGP draagt het buitengebied een warm hart toe. “We zijn verheugd dat, hoewel er heel weinig ruimte in de begroting is voor nieuw beleid, het college voorstelt extra geld uit te trekken voor het landbouwbeleid. Ik heb de afgelopen jaren diverse keren gewezen op de veranderende functie van het buitengebied, met alle ruimtelijke gevolgen van dien. Nu komt daar nog het punt van de duurzaamheid, zoals zonnevelden, windmolens, biomassa bij. De zonnevelden komen als een lappendeken over ons buitengebied te liggen. Hoewel de SGP een start wilde maken met de ontwikkeling van twee zonnevelden, respecteren we het besluit van de raad om vijf locaties vrij te geven. Langzaam maar zeker verandert het karakter van de verschillende buurtschappen. De hoogste tijd om eens een visie te maken van de afzonderlijke buurtschappen. Te beginnen met eens na te denken met de bewoners hoe we ervoor zorgen dat die verschillende functies in het gebied (agrarisch, wonen, recreatie, duurzaamheid) elkaar niet in de weg zitten, maar juist versterken. Noem het een buurtvisie. Daarvoor ga ik namens de SGP een amendement indienen”, aldus Van den Brink.

Van den Brink vervolgt: “De afgelopen decennia is er in de raad nooit over het onderhoud van de sloten gesproken. Puttense aannemingsbedrijven voerden het werk altijd naar volle tevredenheid uit. Vorig jaar heeft het college het beleid gewijzigd en naar aanleiding daarvan heeft de SGP diverse keren vragen gesteld. Omdat we vaak halve antwoorden kregen en er toezeggingen werden gedaan die niet nagekomen werden, stel ik het nu dan toch maar aan de orde. Het college heeft vorig jaar besloten al het slootafval af te voeren naar een verwerkingsbedrijf en dat kost 100.000 euro structureel extra. Alle Puttense aannemers haakten af. Het college leefde in de veronderstelling dat dat verplicht zou zijn, maar één telefoontje naar het Waterschap leerde mij dat dit niet zo was. Inmiddels heeft het college het teruggedraaid en besloten het weer te gaan doen zoals in 2017. We waren blij met de toezegging van het college om voor de zomer te komen met een notitie hierover, zodat we als raad daarop konden reageren. Maar die kwam pas toen er al weer volop gewerkt werd aan de sloten. Het extra aangeraamde bedrag komt niet terug in de rioolrechten en we krijgen veel klachten van aangelanden. Slootafval wordt zomaar in het lange gras gedumpt en het is niet bekend wanneer ze het komen ophalen. Hoogste tijd dat het college tekst en uitleg geeft. En daarom dienen we hier een amendement en een motie over in.”