‘We maken de buitenkant van ons dorp prachtig, maar wat doen we voor de inwoners’

Foto: A. Westphal-Kreeftmeijer

Elsenaar, fractievoorzitter van het CDA, vraagt zich tijdens de gemeenteraadsvergadering af of de inwoners van Putten wel op nummer 1 staan en noemt diverse voorbeelden.

“We maken de buitenkant van ons dorp prachtig. Mooi gerenoveerd gemeentehuis, centrum en de pleinen worden opgeknapt. Veel wegen zijn verbeterd. Alles gaat er strak en mooi uitzien in Putten. Maar hoe zit het nu met de binnenkant. Wat doen we voor de mens in Putten. Het motto van het CDA is juist omzien naar elkaar”, aldus Elsenaar. “Verlies niet de individuele mens uit het oog bij de drang om het recreatieproduct te verbeteren. Recreatie is belangrijk in Putten, het is een aanjager voor de economie. Maar niet ten koste van alles.”

“Ons bedrijfsleven is belangrijk maar de uitbreiding van het industrieterrein staat stil. Ook de voertuigen met producten van en naar Putten staan vaak letterlijk stil. Putten wordt steeds slechter bereikbaar door het dichtslibben van de toegangswegen. Gelukkig wordt de toegang naar de A28 verbeterd. Hierdoor, hopen wij, zullen de files bij de rotonde aan de Berencamperweg bij Nijkerk iets afnemen. Nu die kant van Putten enigszins wordt ontlast zijn het de wegen richting Ermelo en Voorthuizen die steeds voller lopen – zeker in de spitstijden. Dit is geen goede ontwikkeling voor het bedrijfsleven. Een rondweg zou veel problemen tussen Voorthuizen en Putten en ook problemen in het centrum van Putten oplossen. In dit geval willen we dus de werkgever en werknemer uit Putten op 1. Over de rondweg dienen we dan ook een motie in.”

“Een derde punt waarin we de mens, inwoner van Putten, centraal willen stellen is bij het sporten. Niet alleen voor de jongeren maar ook voor de iets ouderen is sporten belangrijk. Dit moet natuurlijk wel mogelijk gemaakt worden. Verschillende sportverenigingen in de zalen willen graag meer avonduren hebben, maar er is nu geen ruimte. Hierin zetten we de sporter op 1. Laten we versneld plannen maken om een nieuwe grotere sporthal te bouwen en de sporthal bij de Putter Eng af breken en daar woningbouw te plannen. Er is de afgelopen jaren veel onrust geweest bij de buitensport. Subsidiesystemen zijn omgegooid en gedeeltelijk weer terug gedraaid. Naast het sporten werden ook maatschappelijke taken neergelegd bij de sportverenigingen. De vernieuwde subsidieregeling hield in dat het jaarlijks groot onderhoud aan de velden niet meer wordt uitgevoerd door de gemeente. Sportverenigingen konden via de open club subsidie het geld bij elkaar verdienen om toch financiën te hebben voor het groot onderhoud. Maatschappelijke taken kosten moeite en tijd van de sportverenigingen en daar ontvangen zij compensatie voor. Niet meer en niet minder. Het CDA stelt voor om de subsidieregeling op te knippen in drie delen; 1 deel is ledensubsidie, 1 deel is de open club subsidie en 1 deel is voor groot onderhoud. We dienen een motie in om de open club subsidie snel te behandelen zodat de verenigingen hier duidelijkheid in krijgen. Wetende dat sommige regelgeving niet direct geeffectueerd kan worden dienen we de motie in om dit jaar de sportverenigingen net als voorgaande jaren weer te compenseren.”