Vraag nu vast toestemming voor het houden van vreugdevuren of carbidschieten

Foto: Pixabay

Op 31 december is het onder voorwaarden mogelijk om een ontheffing te krijgen om carbid te schieten of vreugdevuren te houden.

Carbidschieten

Op oudejaarsdag van 12.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur is carbidschieten zonder toestemming van de gemeente toegestaan met bussen van maximaal 1 liter. Hiermee wil de gemeente kinderen een alternatief bieden voor vuurwerk. Belangstellenden kunnen een ontheffing vragen voor carbidschieten buiten de bebouwde kom op oudejaarsdag van 12.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur met melkbussen en/of dergelijke installaties met een maximale inhoud van 50 liter. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van acetyleengas, afkomstig van een mengsel van carbid (calciumacetylide) met water.

Vreugdevuren

Ook is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor het houden van een vreugdevuur op oudejaarsdag van 12.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Deze vreugdevuren mogen vanaf oudejaarsdag 31 december 00.00 uur worden opgebouwd. Binnen de bebouwde kom zijn vreugdevuren niet toegestaan. Wel is het toegestaan om gezellig rond een vuurkorf te staan. Deze vuurkorf moet dan wel op eigen terrein, dus niet op de openbare weg, staan en mag geen gevaar, hinder of overlast voor de omgeving geven.

Aanvragen tot uiterlijk dinsdag 17 december 2019

Iedereen die een vreugdevuur wil aanvragen of een ontheffing wil voor carbidschieten kan dit tot uiterlijk dinsdag 17 december 2019 aanvragen/melden. Aanvragen na deze datum worden in beginsel niet in behandeling genomen.

Vul het ‘aanvraagformulier ontheffing vreugdevuur’ online in via www.putten.nl/vreugdevuur. De ‘ontheffingsaanvraag geluidshinder voor carbidschieten‘ is online in te vullen via www.putten.nl/carbidschieten. Ook zijn de formulieren op de website te downloaden of af te halen bij het gemeentehuis. Lever bij de aanvraag een situatieschets in waarop is aangegeven vanaf welke locatie er met carbid wordt geschoten.

Voor iedere inwoner is het belangrijk om zich aan de voorwaarden te houden. Dit voorkomt discussie en wellicht vervelende consequenties bij eventuele controles tijdens en na de jaarwisseling.