In de Kunstkelder wordt een nieuwe expositie geopend

Foto: Mouafk Khzaal

In de Kunstkelder wordt morgen (vrijdag 18 oktober) om 20.00 uur een nieuwe tentoonstelling geopend. De kunstenaars Mouafk Khzaal, Hennie Kievit en Janna van de Kaa exposeren hun werk en zij zullen, tijdens de opening, een korte toelichting geven op hun werk.

Mouafk Khzaal: “Kan de kunst de waarheid zonder etiquette en valsheid weerspiegelen? Moeten wij ons alleen zorgen maken over de dag van vandaag of gaan we ook rekening houden met de toekomst? Dat is een moeilijke keus omdat morgen de toekomst van onze kinderen is. Met kunst hebben wij naast het brood ook een uitzicht op de zegen van een altijd durende vrijheid. In het land van Vincent van Gogh – mijn eerste en grote leraar – zoek ik in mijn schilderijen naar menselijkheid en geluk binnen de tragedie”. Mouafk is een Arameeër uit Syrië. Hij is zowel kunstenaar als tandarts. Hij studeerde kunst aan het Art Center in Homs in 1986. Zijn eerste solotentoonstellingen vonden plaats in 2010 in die stad en in Damascus en in 2014 in Libanon. Daarna vluchtte hij naar Nederland en woont hij sindsdien in Ede. Hij is lid van PEK (Platform Edese Kunstenaars) en nam deel aan de exposities van de Nationale Kunstdagen in Rotterdam en de ADAF in Amsterdam in 2016.

Hennie Kievit (Oostvoorne, 1945). Na het doorlopen van de kweekschool behaalde zij de aktes Nuttige & Fraaie Handwerken en werkte als vakleerkracht creatieve handvaardigheid. Voor haar textiele werken deed zij inspiratie op uit tijdschriften en boeken. Eerst volgde zij vrij traditionele patchworkpaden. Geometrische motieven met de machine aan elkaar gezet en handmatig gequilt, vooral praktische stukken, van kussenhoezen tot formaat beddensprei. Vooral de kleurcombinaties boeiden haar mateloos. Later kwam daar machinaal appliceren bij, soms gecombineerd met handborduurwerk. Omdat een mens maar een beperkt aantal spreien nodig heeft, werden de formaten kleiner en meer geschikt om als wanddecoratie te dienen. Door de fascinatie met kleuren heeft zij ook geëxperimenteerd met het verven van stoffen, omdat hiermee een nieuwe dimensie aan quilts kan worden toegevoegd. Van het verven van stoffen naar het beschilderen van stoffen is geen grote stap. Nu werden het maar kleine formaten, aangevuld met borduurwerk en in passe-partout gezet. Zij is nu bezig met paint-sticks, een olieachtig krijt dat na fixeren op stof houdt.

Janna van de Kaa (1961). Zo’n twintig jaar geleden kreeg Janna voor het eerst klei in haar handen en was direct gefascineerd door de mogelijkheden en plasticiteit van het materiaal. Ze volgde cursussen, workshops en modellessen bij verschillende leraren en ontwikkelde in de loop der jaren haar eigen stijl. Door het observeren van de omgeving doet Janna inspiratie op. Dat zijn b.v. (mede)bezoekers van musea en exposities, spelende (klein)kinderen, vogels en bloemen in de tuin. De veelal figuratieve beelden tonen wat zij ziet; vaak met humor en een zorgzame of onbezorgde sfeer uitstralend. De in klei of was geboetseerde beelden worden door de gieter in brons gegoten; een prachtig, warm en rijk materiaal. Zij werkt regelmatig in opdracht en is medeoprichter van KunstLijn Lunteren.

Deze expositie is van 18 oktober tot en met 16 november te bezichtigen in de Kunstkelder (ingang achterzijde van het gemeentehuis, schuin tegenover Brinkstraat 69). De toegang voor mindervaliden is via de hoofdingang en de lift van het gemeentehuis, behalve op zaterdag. De Kunstkelder is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 16.30 uur en op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Kijk voor meer informatie op de website www.kunstinputten.nl.