Dominee Jonker is Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Foto: Gemeente Putten

Burgemeester Lambooij reikte afgelopen zaterdag een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit aan dominee Andries Jonker. Hij ontving de onderscheiding voor zijn inzet voor de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden in de periode 1999-2019.

Dominee Jonker (65 jaar) heeft zich de afgelopen twintig jaar ten bate van de samenleving ingespannen en heeft ook anderen daartoe gestimuleerd. Vanaf de oprichting van de stichting Steun Messiasbelijdende Joden heeft hij zich, naast zijn werk als fulltime predikant, in binnen- en buitenland (met name Israël) onafgebroken ingezet. Van 1999 tot en met 2012 als voorzitter en actieve vrijwilliger initiator en van 2013 tot maart 2019 als directeur.

Wat begon met één project in Jeruzalem groeide uit tot meer dan vijfentwintig projecten van uiteenlopende aard. Ds. Jonker ging regelmatig naar Israël voor het leggen van contacten. Om de bekendheid van de stichting in Nederland te vergroten organiseerde hij vele bijeenkomsten. Daarbij vertaalde hij zelf de sprekers uit Israël. Ook legde hij verbindingen met scholen om het gedachtegoed van de Messiasbelijdende Joden kenbaar te maken en dit heeft geleid tot verschillende contacten met de mensen in Israël. Als verbindende factor bouwde ds. Jonker een krachtig netwerk op.